SAD prijeti EU zbog istrage protiv Applea, Amazona, Starbucksa i McDonald's-a

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je EU da će biti primorano na „odmazdu“, ukoliko Evropska komisija pokrene postupak protiv američkih kompanija, kao što su Apple, Amazon, Starbucks i McDonald's, zbog utaje poreza.

EU je istraživala Appleovov poresko poslovanje u Irskoj, koje je omogućilo kompaniji da plati vrlo nizak porez. Američka kompanija je osumnjičena da je koristila rupe u irskim poreskim zakonima i tako plaćala porez od samo dva odsto, umjesto zvaničnih 12,5 odsto. Očekuje se da će rezultati istrage biti objavljeni sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija je upozorila EU da bi istraga mogla da „stvori nesrećan međunarodni presedan u poreskoj politici“. Kako tvrdi američko Ministarstvo finansija, Brisel sebi daje ulogu „nadnacionalnog poreskog organa“ zaobilaženjem poreskih pravila svojih zemalja članica.

SAD su, takođe, kritikovale EU za postavljanje „nepravednih i uznemirujućih“ presedana koji su upereni protiv isključivo američkih kompanija.

Apple je optužen da je izvlačio novac iz svojih evropskih filijala i slao ga u Irsku, kako bi platio što manji porez. „JP Morgan“, koji radi za Apple, je saopštio da bi tehnološka kompanija u najgorem slučaju mogla da plati kaznu od 19 milijardi dolara.

Amazon, Starbucks i SAD prijeti EU zbog istrage protiv Applea, Amazona, Starbucksa i McDonald's su takođe pod istragom Evropske komisije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *