OTP preuzima Societe Generale?

1 komentar

Mađarska OTP banka ima velike planove za širenje u srednjoj i istočnoj Evropi, a dio tih planova, moglo bi biti, prema nezvaničnim informacijama, i preuzimanje Societe Generale banke Montenegro.

U bankarskim krugovima se već izvjesno vrijeme nezvanično pominju moguće konsolidacije na crnogorskom tržištu i da OTP pregovara o preuzimanju Societe Generale banke u Crnoj Gori.

Societe Generale banka Montenegro usmjerena je na postizanje ciljeva i ostvarivanje dobrih rezultata do kraja godine i ne želi da komentariše glasine“, odgovorili su iz banke na pitanje Vijesti da li će ih preuzeti OTP koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Ni iz OTP banke nijesu željeli da govore o mogućem preuzimanju.

OTP banica nikada ne komentariše glasine“, rekli su iz mađarske banke.

Hrvatski Jutarnji list objavio je u subotu da je mađarska OTP banka zainteresovana za preuzimanje Societe Generale Splitske banke.

Naš izvor tvrdi da je cijeli posao još u fazi ‘ispipavanja’, ali interes je jasan i ozbiljan, piše Jutarnji.

Kako navode, sve bi moglo biti poznato za nekoliko mjeseci, ali još nije poznat vremenski horizont moguće transakcije. Ako dođe do te velike kupoprodaje, biće to jedna od najznačajnijih transakcija u hrvatskom bankarstvu.

Iz OTP banke nijesu zvanično potvrdili informaciju o interesovanju.

“Ne možemo komentaristi nagađanja. OTP banka je ozbiljno posvećena svom poslovanju i razvoju u Hrvatskoj i pratimo sve mogućnosti na hrvatskom bankarskom tržištu”, odgovorili su iz banke.

OTP grupa je u pretežno u stranom vlasništvu, ali mađarski ulagači još drže 28,77 odsto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 8,71 odsto, mađarska naftna kompanija MOL sa 8,69 dosto i francuska Groupama sa 8,26 odsto dionica.

OTP grupa je kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. godine za oko 100 miliona eura.
Societe Generale navodno preuzima Komercijalnu banku
Sosiete ženaral banka bi, prema nezvaničnim Informacijama, mogla preuzeti Komercijalnu banku Beograd. Beogradski Blic u julu je objavio da je francuska banka, koja Ima više od 130 ekspozitura širom Srbije, iskazala Interesovanje za kupovinu Komercijalne banke.

U Societe Generale banci u Srbiji su za Blic rekli da su zainteresovani za nova preuzimanja, ali da nemaju informaciju da njihova grupacija želi da preuzime Komercijalnu banku. Komercijalna banka je u Crnoj Gori vlasnik Komercijalne banke Budva.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Velika rijeka se ne uliva u malu rijeku pa je OTP i kupovina SoGen-a primjetno izmastana na trzistu banaka koje se ne bavi ni mastom ni snovima.
    Kao sto SoGen Srbija ima pregolemu nedokazanu ambiciju ali sigurno ne politicku podrsku da udje oko Komercijalne u privatizaciju.
    Bankar ipak ima jaci kredibiletet da procjenjuje ovakve vijesti na strukovni nacin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *