Montenegro airlines ostaje bez poslovne zgrade i zemljišta

Dodajte komentar

Nacionalna avio-kompanija Montenegro airlines uskoro će ostati bez poslovne zgrade koja se nalazi u Beogradskoj ulici, u takozvanom diplomatskom naselju ‘Gorica ce’, saznaju Vikend novine iz više izvora bliskih ovom preduzeću.

Da je rukovodstvo kompanije imalo ideju da proda ovu atraktivnu zgradu i zemljište koje se nalazi nedaleko od centra grada, dalo se nagovijestiti 27. jula ove godine kada je, poslije više od dvije decenije, adresa kompanije sa Beogradske 10. promijenjena na Bulevar Svetog Petra 130.

Ostaju bez poslovnog prostora

Kako VN saznaju, usljed aktiviranja hipoteke čiji je koloteral bila poslovna zgrada od 265 kvadrata i zemljište od 502 metra kvadratna, a na osnovu više kredita koji je nacionalna aviokompanija uzimala kod Prve banke, ovi atraktivni prostori mijenjaju vlasnika. Kupac će najvjerovatnije biti hotel Ziya koji se nalazi u blizini postojeće zgrade i sa kupovinom tog dijela zgrade zaokružiće i povećaće ponudu. Prema nezvaničnim informacijama, za pomenuti prostor Montenegro eirlinesa hotel Ziya, vlasništvo biznismena Veselina Pejovića, spreman je da izdvoji 1,9 miliona eura.

Adresa nacionalne aviokompanije od osnivanja do nedavno bila je Beogradska 10, a kako sada stvari stoje prostor firme biće uzet i to zbog kredita koje je Montenegro airlines uzeo u posljednjih devet mjeseci.

Kapital firme znatno niži

Zanimljivo kapital Montenegro airlinesa je na dan 31. decembar 2012. godine iznosio je 8,67 miliona eura, dok je kapital nacionalne avio-kompanije krajem decembra prošle godine iznosio minus 26,29 miliona eura. Ovi podaci dostupni su za provjeru na sajtu državne komisije za hartije od vrijednosti i dio su usvojenih zvaničnih godišnjih finansijskih izvještaja koje
usvajaju Skupština kompanije i Vlada Crne Gore, koja je podsjećamo i vlasnik 99.86 odsto ove kompanije.

Na pitanje da li je već aktivirana hipoteka čiji je kolateral zgrada i zemljište nacionalne avio-kompanije, juče nijesmo mogli dobiti odgovor u Montenegro airlinesu jer nijesu odgovarali na pitanja Vikend novina.

Gubitak veći od kapitala

Montenegro airlines u prošloj godini je postavio još jedan neslavni rekord. Naime, ova kompanija je poslovala sa gubitkom od 10,4 miliona eura, dok je ukupan gubitak kompanije na kraju 2015. godine iznosio 60,4 miliona. Revizorska kuća MV konsalt dala je kvalifikovano mišljenje nacionalnoj avio-kompaniji na finansijski izvještaj, jer nije urađena procjena nepokretnosti i opreme, zatim nije dosljedno obračunata amortizacija na sredstvima i nije izvršeno rezervisanje u skladu sa MRS 19 naknade zaposlenima. Revizorski izvještaj akcionari su usvojili nedavno, a MV konsalt, kako su ranije prenijeli mediji u Crnoj Gori, je skrenuo pažnju da Montenegro airlines ima veći gubitak nego što je kapital.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *