Google i drugi giganti moraće da plaćaju vijesti koje preuzimaju

News agregatori kao Googleov pretraživač vijesti Alphabet Inc možda će morati da plati izdavačima za odlomke članaka na svojim web stranicama, planira izvršno tijelo Evropske unije za ažuriranje pravila o autorskim pravima, izvijestio je The Wall Street Journal.

Evropska komisija je najavila da će predložiti da nacionalnim zakonodavstvima bude dozvoljeno da novinski izdavači traže odštetu od internet kompanija, navodi se u internom dokumentu.

U dokumentu se dodaje da se preferirana opcija Komisije za nadlozaći prijedlog za ažuriranje pravila o autorskim pravima bloka očekuje krajem septembra. O prijedlozima se u tišini raspravlja interno.

Mogući potez EU-a bi se otvorio put za potencijalno unosne ugovore između izdavača i web giganata i mogao bi ojačati novinske izdavače koji su povrijeđeni padom prihoda kako više čitalaca konzumira vijesti online.

Ali, nacrt pravila može biti udarac za internet kompanije kao što su Google, koji sada mora da pregovara individualno sa izdavačima ako želi da se dio novinskih članaka pojavljuje u njegovoj pretraživačkoj usluzi.

Ne radi se o nametu EU za pretraživače“, izjavio je portparol Evropske komisije Christian Wigand. “Naš cilj je da da naprvimo da Evropljani mogu legalno pristupiti širokoj i raznolikoj ponudi sadržaja“.

Prema sadašnjim pravilima EU-a, izdavači ne čuvaju direktno prava za svoja izdanja, već sprovođenje prava prebacuju na novinare i fotografe koji su kod njih zaposleni.

Potencijalni novi plan mogao bi da omogući zemljama članicama da odobre izdavačima pravo na naknadu štete direktno od web provajdera, čima EU pokušava dati izdavačima jače poluge prilikom pregovora.

Indikator

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *