BMW najprofitabilnija automobilska kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila BMW odbranio je svoju poziciju najprofitabilnije automobilske kompanija na svijetu u drugom kvartalu 2016. godine. Od 100 eura prometa, BMW-u je u drugom kvartalu prije kamata i poreza ostalo 10,90 eura na blagajni.

Godinu dana ranije ta brojka je bila 40 centi manja. To su rezultati analize 16 najvećih auto kompanija koju je izradila revizorska i konsultantska kuće EY.

Iza BMW-a je japanski proizvođač Toyota čija je operativna marža smanjena sa 10,8 na 9,7 posto . Daimler je završio sa 8,4 posto na trećem mjestu. Slijede Suzuki (7,8 posto), Honda (7.7) i General Motors (7.4).

Potresena skandalom sa emisijama gasova, VW grupa se samo na prvi pogled vratila na prvo mjesto. Porast prodaje od dva posto bio je dovoljan za preticanje ranijeg prvaka Toyote. Dok je div iz Wolfsburga ostvario prihod od 57 mlrd € u periodu od aprila do kraja juna, Toyota je zabilježila pad prodaje od šest posto na 54 milijardi eura.

Ali nije sve u prodaji. U pogledu dobiti prije kamata i poreza (EBIT) Toyota je sa ekvivalentom od 5,3 milijardi eura u tekućoj fiskalnoj godini bolja od bilo kojeg konkurenta. Daimler (3,3 mlrd eura EBIT) i General Motors (2,8 milijardi eura) su na drugom i trećem mjestu.

Ipak, kada se uzme u obzir EBIT marža, VW grupa je sa 3,3 posto gotovo na samom dnu. Samo Mitsubishi (1,1 posto) je gori. Godinu dana ranije sa 6,2 posto VW je bio u sredini.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *