Za petinu smanjena neto dobit banaka u eurozoni

Dodajte komentar

Dobit banaka u eurozoni smanjena je za petinu u prvom tromjesečju zbog manje zarade na trgovanju ali i u većini ostalih dijelova poslovanja, pokazali su podaci Evropske centralne banke (ECB).

Svi su glavni izvori zarade za banke, uključujući kreditiranje, trgovanje i naknade, bili manje izdašni u prva tri ovogodišnja mjeseca nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje u srijedu objavljeni izvještaj centralne bmonetarne institucije eurozone u čijem je mandatu i supervizija banaka.

Tako je neto dobit komercijalnih banaka u eurozoni smanjena u prvom tromjesečju za 20 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 18 milijardi eura.

Najveći je pad neto rezultata – za 41 posto, na 10,8 milijardi eura – zabilježen u segmentu trgovanja i valutnih kurseva.

U ostalim izvorima prihoda, poput neto kamata na kredite, dividendi i naknada i provizija, pad je bio nešto blaži.

Banke su za slabije poslovne rezultate okrivile ECB-ovu politiku veoma niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.

U Njemačkoj čije su banke nagomilale puno gotovine nekoliko njih odgovorilo je na takvu politiku naplaćivanjem naknada za bankovne račune odnosno naplatom naknada za velike depozite korporativnim klijentima.

U ECB-u pak tvrde da je njihova popustljiva monetarna politika donijela više koristi neto štete iako priznaju i određene nuspojave.

Ujedno poručuju komercijalnim bankama da snize troškove poslovanja i prilagode poslovne modele kako bi bile manje zavisne od kamata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *