Ovdje i dalje možete plaćati njemačkim markama

Dodajte komentar

Portal za elektronsku kupovinu Hertie.de, preostao posle stečaja nekad poznate njemačke trgovačke kuće Hertie, ponudio je potrošačima da preko njega naruče robu i plate je njemačkim markama.

Da ima dosta onih koji marku još nisu prežalili pokazuju podaci Bundesbanke: u prometu nalazi se još 12,76 milijardi nemačkih maraka. Svake godine se u centralnoj banci Njemačke u uvre zamijeni 100 miliona maraka – to znači, piše Frankfurter algemajne cajtung, da će biti potrebno više od 100 godina da se iz prometa povuku sve marke, ukoliko se zamena nastavi sadašnjim tempom.

Ime Hertie od 2012. godine je u vlasništvu Jana i Nilsa Klekera, preduzetnika iz Osnabrika, dok je nasljednik filijala trgovinske kuća Karstadt koji je u svojim robnim kućama takvu ponudu već imao. Hertie.de obećava potrošačima povoljniji kurs njemačke marke od onoga koji nudi Bundesbanka – umjesto po kursu od 1,95583 maraka za jedan euro oni će platiti 1,8181 maraka za euro.

Ima samo jedan problem, piše FAZ, za ovo plaćanje se ne može koristiti kartica nego se marke moraju slati poštom, najbolje vrjednosnim pismom.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *