Novi Zeland: Domino’s kreće s dostavom pizze dronovima

Lanac pizzerija Domino’s objavio je u četvrtak da na Novom Zelandu kreće s probnom  dostavom pizza dronovima, što će biti prvi takav slučaj u svijetu.

Domino’s ima namjeru da do kraja godine uvede dostavu dronovima u redovnu ponudu.

Dron za dostavu razvijen je u saradnji s američkom kompanijom Flirtey i dizajniran je tako da kupcima spusti pizzu posebnom sajlom. Moći će da leti brzinom od 30 kilometara na sat na visini od otprilike 60 metara.

Neke do najvećih svjetskih kompanija poput Amazona i Googlea razvijaju planove za korištenje dronova za dostave raznih vrsta, a vlasti u Sjedinjenim Državama, u Australiji i na Novom Zelandu ublažavaju zakonska ograničenja kako bi to omogućile.

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealan je za testiranje komercijalne upotrebe dronova.

“Zakonima i propisima stvorili smo idealne uslova za upotrebu dronova”, rekao je novozelandski ministar saobraćaja Simon Bridges pošto je Domino’s obavio probni let u Aucklandu u četvrtak.

Domino’s, lanac pizzerija sa sjedištem u SAD-u, razmatra mogućnosti za testiranje dronova u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu i Njemačkoj.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *