Lazović: Od digitalizacije 50,6 miliona

Dodajte komentar

Prihodima digitalne dividende se čuva stabilnost javnih finansija, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović.

Nedavno je završena procedura dodjele radio frekvencijskog spektra od čega će, istakao je Lazović, korist imati budžet. U državnu kasu, od procesa digitalizacije, slilo se 50.650.000 eura.

Radio-frekvencijski spektar je ograničeni nacionalni resurs čija valorizacija je u nadležnosti države. Uobičajena je praksa da se u slučaju kada postoji povećano interesovanje za korišćenje radio-frekvencija dodjela sprovodi u postupku javnog nadmetanja, a u Crnoj Gori se prvi put javno nadmetanje vršilo putem aukcije spektra. Takođe je uobičajena praksa da, kada se ovaj prirodni resurs daje na korišćenje na ekskluzivnoj osnovi za cijelu teritoriju Crne Gore, u cilju obavljanja privredne djelatnosti, korisnik je obavezan da plati naknadu za dodjelu prava njegovog korišćenja“, rekao je Lazović za Portal Antene M.

On smatra da dodjela radio-frekvencijskog spektra, novom metodom aukcije, predstavlja iskorak u razvoju tehnologija i u jačanju infrastrukture, predvidivosti poslovnog ambijenta, i najznačajnije državi Crnoj Gori omogućava prihode za budžet od jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija.

Crna Gora je digitalizacijom televizije, odnosno gašenjem analognog signala, ostvarila korist na više nivoa, a budžet, po tom osnovu, prihodovao 50.650.000 eura. Veoma značajno je napomenuti da su ostvareni prihodi iznad prosjeka, iz razloga što frekvencije nisu prodate po početno utvrđenom iznosu, jer bi u tom slučaju prihodi bili manji i iznosili 40.030.000. A ovim je još jednom potvrđena dobra pozicija i stanje na tržištu elektronskih komunikacija“, rekao je Lazović.

Uzimajući u obzir karakteristike i trenutno stanje na tržištu javnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga, postupkom dodjele spektra za mobilne mreže, kako je rekao Lazović, “želimo da očuvamo i unaprijedimo konkurenciju na tržištu”.

I otvorimo mogućnost i za ulazak novog mobilnog operatora. Osim toga, naš cilj je i kreiranje uslova za dalji nesmetan razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i unapređenje ukupnog ICT ambijenta za naše građane i privredu“, rekao je on.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *