Šta je “Ivi Li metod produktivnosti” i zašto je uspješan?

Dodajte komentar

„Ivi Li metod“ (Ivy Lee Method) je nevjerovatno jednostavan, i to je glavni razlog zašto je toliko učinkovit.

Do 1918. godine Čarls Švab (Charles R. Schwab), bio je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Bio je predsjednik „Bethlehem Steel Corporation“, najveći brodograditelj, i drugi po veličini proizvođač čelika u Americi, u to vrijeme, piše sajt FastCompany.

Švab je uvjek bio takmičarski nastrojen, težio ka boljem i višem. Da bi otkrio kako bi mogao bolje da organizuje posao, pozvao je konsultanta Ivija Lija. Li je bio uspješan biznismen, i zapamćen je kao pionir na polju odnosa sa javnostima.

Švab je uveo Lija u kancelariju i rekao mu: „Pokaži mi način kako da povećam posao, i uradim više.“
Daj mi 15 minuta sa svakim od tvojih direktora,“ odgovorio mu je Li.
Koliko će me to koštati?“ pitao je Švab.
Ništa,“ rekao je Li. „Osim kada počne da funkcioniše. Nakon tri mjeseca, možeš mi poslati ček na sumu koju god da misliš da vrijedi.

Ivi Li metod

Tokom njegovih 15 minuta sa svakim direktorom, Li je objasnio svoj jednostavan metod da se dostigne velika produktivnost:

Na kraju svakog radnog dana, zapišite šest najvažnijih zadataka koje morate da završite sjutra. Ne zapisujte više od šest zadataka.

Neka idu redoslijedom od najvažnijeg ka manje važnom.

Kada stignete sjutradan na posao (odnosno kada počinjete da radite), koncentrišite se samo na prvi zadatak. Radite dok ne završite prvi zadatak, a tek onda pređite na drugi. Tako pristupite ostatku liste. Na kraju dana, sve nezavršene zadatke prebacite na novu listu od šest zadataka, koji vas čekaju za sljedeći dan.

Ponovite ovaj proces svakog radnog dana.

Strategija je zvučala jednostavno, ali Švab i njegov tim dale su joj šansu. Nakon tri mjeseca, Švab je bio oduševljen napretkom u kompaniji, pozvao je Lija i napisao mu ček od 25.000 dolara, što je ekvivalentno današnjoj sumi od 400.000 dolara.

Kako je moguće da ovaj metod, zapanjujuće jednostavan, može da bude toliko vrijedan?

Objašnjenje

– Prvo i osnovno, ako se ne posvetite ničemu konktretno, pažnju će vam odvlačiti sve.

– Dovoljno je jednostavan da bi zaista i funkcionisao. Komplikovana pravila teško je pratiti. Kompleksna ponašanja najbolje su vođena jednostavnim uputstvima.

– Tjera vas da donesete teške odluke. Kako piše autor sajta „Fast Company“, ne postoji ništa magično u vezi sa brojkom šest, moglo je da bude i pet zadataka. Ali, poenta je u ograničenju. Ako ste preplavljenim mnogim idejama, niste sposobni da se fokusirate samo na jedno. Ograničenja su veoma značajna. Ivi Li metod je sličan Bafetom pravilu koje kaže da se fokusiramo na pet kritičnih zadataka i da ignorišemo sve ostalo.

– Uklanja dilemu šta prvo započeti. Li metod tjera nas da odlučimo šta je prvi zadatak, i to veče prijje radnog dana. Ova strategija je značajna i za pisce: Mogu da potroše i po 3-4 sata razmišljajući šta će sljedeće razrađivati. Ako odluče veče prije o čemu će pisati, onda mogu da prionu na posao čim se probude. Jednostavno je, ali radi.

– Zahtijeva da radite samo na jednom zadatku. Moderna društva vole multitasking. Ali, multitasking je mit, dok je fokus presudan – ne možete da budete sjajni u nečemu ako konstantno radite na 10 strana.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *