Prosječna zarada crnogorskih ambasadora 4000 eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu na osnovu koje naknade zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u vodećim zemljama svijeta mogu biti uvećane do 50 odsto. Prosječna zarada ambasadorima Crne Gore je oko 4.000 eura.

U slučaju promijenjenih okolnosti uzrokovanih tržišnim faktorima i potrebama funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva, naknada može biti uvećana do 50% za zaposlene u diplomatsko-konzulranim predstavništvima u Narodnoj Republici Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Švajcarskoj Konfederaciji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i Ruskoj Federaciji“,  navodi se u Predlogu uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Odluku o visini naknade, na predlog generalnog sekretara, donosi ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

Takođe, shodno Uredbi, zaposlenom pripada naknada troškova selidbe prilikom upućivanja na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo i povratka sa rada iz diplomatsko-konzularnog predstavništva, za sebe i izdržavane članove porodice.

I to troškova: – avionskog prevoza, u visini cijene avio karte ekonomske klase; – drumskog ili željezničkog prevoza; – prevoza sopstvenim vozilom u visini 10% cijene goriva za svaki pređeni kilometer i troškova putarine, do visine troškova avio prevoza ekonomskom klasom; – prevoza ličnih stvari, i to: 1) avio prevoz do 300 kg za zaposlene bez porodice i do 450 kg za zaposlene sa izdržavanim članovima porodice, 2) drumski ili željeznički prevoz do 30 m3 i brodski prevoz-kontejner do 40 ft; 1 – ambalaže u iznosu do 100 eura za zaposlene bez porodice i 200 eura za zaposlene sa porodicom; – pakovanja, iznošenja stvari iz stana, utovara i istovara stvari. Pod selidbom iz stava 1 ovog člana podrazumijeva se selidba iz Crne Gore u stranu državu, iz strane države u Crnu Goru, kao i iz jedne strane države u drugu stranu državu. Troškovi selidbe priznaju se na osnovu obračuna troškova koji se podnosi u roku od 30 dana od dana završetka selidbe”, piše u Uredbi dostavljenoj Portalu Analitika.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *