Nafta pala ispod 50 dolara

Dodajte komentar

Cijena nafte skliznula je naniže, okončavši prošlonedjeljni oporavak usljed razvoja događaja u Nigeriji i Iraku koji nagovještavaju mogući skok isporuka tih zemalja.

U Londonu je sjevernomorska nafta “brent” za isporuke u oktobru sinoć trgovana po cijeni nižoj za 1,72 dolara u odnosu na petak, na nivou od 49,16 dolara po barelu, izvještava agencija Frans pres.

U Njujorku, američka “laka” nafta WTI za septembarske isporuke oslabila je za 1,47 dolara na 47,05 dolara po barelu.

Do pada cijena je došlo pošto je Irak signalizirao vjerovatno povećanje proizvodnje sa naftnih polja Kirkuk, shodno sporazumu postignutom između lokalnih vlasti tog regiona i novog državnog ministra za naftu.

Agencija “Blumberg” je izvijestila da bi isporuke sa tri naftna polja na sjeveru mogle da porastu za 150.000 barela dnevno, posle rješavanja spora veznog za plaćanja između kurdistanske regionalne vlade i centralne države.

Pored toga, pobunjenici u Nigeriji su najavili uslovno primirje i prihvatili da se sastanu s predstavnicima vlade radi pregovora nakon višemjesečnih napada koje su izvodili na ključnim naftnim i gasnim postrojenjima.

U poruci postavljenoj proteklog vikenda na internet stranici “Osvetnici iz delte Nigera”, pobunjenička grupa je navela da će se “pridržavati prekida neprijateljstava” sve dok vladajuća stranka bude prestala sa onim što oni nazivaju “maltretiranje nedužnih civila”, navodi francuska agencija.

Nafta je pod pritiskom rasta američkog dolara i vijesti da Irak planira da poveća izvoz, zbog čega se nagomilavaju strahovanja da će se situacija sa prezasićenošću ponude pogoršati”, izjavio je Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets u Singapuru.

Dalji razvoj situacije u pogledu sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o mogućem zamrzavanju proizvodnje sljedećeg mjeseca mogao bi da obezbijedi podršku cijenama ‘crnog zlata‘”, rekao je Ou za Frans pres.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *