CHF: Predlagač da prečisti tekst i dostavi ga klijentima i CBCG

Dodajte komentar

Predlagač Zakona o izmjeni i dopuni zakona o konverziji iz švajcarskih franaka (CHF) u euro mora da uradi prečišćeni tekst sa dogovorenim amandmanskim izmjenama i detaljnim obrazloženjem, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva finansija, Centralne banke (CBCG), nezavisnog sudskog vještaka finansijske struke i predstavnika klijenata koji su uzeli kredite u CHF.

Tako prečišćen tekst će biti dostavljen učesnicima sastanka, a po kome će se u slučaju eventualnih primjedbi izjasniti CBCG. Posebno napominjem da su primjedbe date u mišjenju CBCG na predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji posljedica tehničke greške u tekstu amandmana 3b stav 3, što je zajednički konstatovano, te da bi date primjedbe izostale da greška nije bila učinjena“, rekao je predstavnik klijenata Dragan Senić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstantovano da je zakon o konverziji kredita na snazi i da ga treba u cjelosti primjenjivati.

Konstatovano je i da je nominalna kamatna stopa iznosi 8,2 odsto, te da se zakon primjenjuje na sve kredite, što je potvrđeno pravnim stavom Vrhovnog suda Crne Gore“, objasnio je Senić.

Kako tvrdi on, ugovoreni rok je određen i on se ne mijenja.

Donošenjem zakona o konverziji postale su ništavne odredbe u ugovorima o promenjivoj kamatnoj stopi i primjeni valutne klauzule (djelimična ništavost ugovora). Nesporno je da su sve do kraja 2014. godine “Hypo Alpe Adria banka, Heta doo i HAAB International bila povezana lica”, istakao je Senić.

Pokazali profesionalnost
U CBCG su kazali da su na sastanku razmotrena određena sporna pitanja i dogovoreno je da se u daljoj proceduri donošenja ovog zakona preduzmu aktivnosti na odgovarajućoj korekciji rješenja iz Predloga navedenog zakona.

CBCG i prije donošenja Zakona o konverziji kredita u CHF u euro u julu prošle godine, više puta ukazivala da bi najbolje rješenje tog problema bilo da se između banaka i korisnika kredita odobrenih u CHF iznađe mogućnost sporazumnog rješavanja nastalih problema, a da, u slučaju nemogućnosti sporazumnog rješavanja tih problema, o tome treba da odlučuje nadležni sud“, objasnili su u CBCG.

Kako su naveli u Centralnoj banci, poštujući volju zakonodavca da se ovaj problem uredi zakonom, CBCG je, u postupku donošenja važećeg Zakona o konverziji i sada kada se predlažu izmjene i dopune tog zakona, svoj profesionalizam iskazala davanjem stručnih mišljenja za unapređenje teksta predloženih zakonskih odredbi, čak do forme amandmana koji bi mogli biti predloženi od ovlašćenog predlagača.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *