Rotšild: U toku je najveći finansijski eksperiment u istoriji

Dodajte komentar

Niske kamatne stope, niski prinosi državnih obveznica i kvantitativno olakšanje deo su najvećeg finansijskog eksperimenta u istoriji svijeta, a posljedice tog eksperimenta su nepredvidljive, kazao je šef RIT Capital Partnersa, lord Jakob Rotšild.

Period od šest mjeseci koji smo proučili pokazuje da centralne banke sprovode najveći eksperiment u monetarnoj politici u istoriji svijeta. Nalazimo se u neistraženim okolnostima – nemoguće je predvidjeti uticaj niskih kamatnih stopa, niskih prinosa državnih obveznica i velikog kvantitativnog olakšanja, piše Rotšild klijentima svoje kompanije u najnovijem polugodišnjem finansijskom izvještaju.

Rotšild je upozorio da je takva politika već dovela do velikog rasta tržišta dionica i kako su američke dionice ostvarile trostruki rast od 2008. godine, kako su investicije porasle i kako je volatilnost ostala niska.

Međutim, realni sektor ekonomije nije ostvario takav profit, Rotšild upozorava da je rast u tom sektoru “anemičan”, kako je “potražnja slaba” i kako je “deflacija prisutna u mnogim dijelovima razvijenog svijeta”.

Milijarder je upozorio i na ekonomske rizike koji proizlaze iz globalne geopolitičke situacije, navodeći Brexit, američke predsjedničke izbore i usporeni ekonomski rast Kine kao neke od faktora neizvjesnosti.

Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *