Ovo su najbolji mobilni telefoni prije pojave smartphonea

Dodajte komentar

Kada danas pričamo o najboljim telefonima na tržištu, većina će spomenuti Apple ili Samsung. No, prije vremena ovih tehnoloških divova neki drugi mobilni telefoni vladali su tržištem i srcima korisnika.

Mobilni telefoni su se preklapali, morali ste pritiskati tipke kako biste napisali poruku, a baterija je trajala dosta duže. Za kompanije poput HTC-a, Xiaomija, Huaweija skoro niko nije ni čuo, a Samsungovi telefoni nisu bili ni blizu po popularnosti današnjima.

Iako smo svi navikli na nove tehnologije, mogućnost da preko mobilni telefona plaćamo račune, čitamo vijesti i slušamo muziku, nekih kultnih mobilnih telefona iz ere prije pametnih telefona mnogi se rado sjećaju.

Nokia 3310 (2000.)

1

Još uvijek jedan od najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena. Nokia 3310 ostaće zapamćena kao neuništiv mobilni telefon kojeg je većina imala.

Ovaj mobilni telefon ima dosta karakteristika koje su u svoje vrijeme bile rijetke, poput kalkulatora, podsjetnika i štoperice.

Nokia N95 (2006.)

2

Nokijina N95 serija bila je prava preteča današnjih smartphonea. Taj je mobilni telefon posebno bio cijenjen zbog svojih multimedijalnih mogućnosti, snimanja kvalitetnih fotografija i videa. Kamera je bila 5 megapiksela i bila je najmoćnija na tržištu.

N95 serija je koristila i GPS, te Wi-Fi i odmah je postala veliki hit. Odličan je bio i nasljednik N96.

BlackBerry Pearl (2006.)

3

Doba zavisnosti od pametnih telefona počelo je od BlackBerryja. BlackBerry je danas gotovo izguran s tržišta, ali BlackBerry Pearl je u svoje vrijeme bio megahit.

Bio je lagan, lako se i brzo tipkalo na njemu i prvi u BlackBerryjevoj seriji namijenjen i korisnicima van poslovnog svijeta.

Motorola RAZR (2004.)

4

RAZR je u kratkom vremenu dobio kultni status zbog svog cool dizajna. Bio je vrlo tanak u odnosu na tadašnju konkurenciju i donio je revoluciju u dizajnu mobilni telefona sa svojim preklopnim rješenjem.

Dizajn mu je i bio najveća prednost pa je slavu sticao i u filmovima.

Nokia N-Gage (2003.)

5

Ovaj mobilni telefon bio je prvi pokušaj da zaživi mobilni gaming. Igre su se igrale putem malih kartica koje su se stavljale u mobilni telefon. I dok je mobilni telefon bio dosta dobar za gaming, pokazao se potpuno nepraktičan za pozive i poruke.

Proglašen je jednim od najvećih neuspjeha u istoriji tehnologije.

Sony-Ericsson W810i (2006.)

6

Nakon pada Walkmana i uspona iPoda, Sony je uveo W seriju mobilnih telefona koje su bile fokusirane na reprodukciju muzike. W810i bio je najbolji primjerak iz serije.

Sadrži muzički player, ulaz za memorijsku karticu te 2-megapikselnu kameru.

Nokia 1100 (2003.)

7

Nokia 1100 osvojila je korisnike širom svijeta i postala najprodavaniji mobilni telefon u istoriji. Ovaj je telefon od svog izlaska do sad prodat u nevjerojatnih 250 miliona primjeraka, brojka koju današnji moderniji mobilni telefoni tek moraju doseći kako bi skinuli Nokiju s trona.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *