Nacionalni parkovi usaglašavaju novi ugovor o zakupu Solane

Dodajte komentar

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore NPCG trenutno je u fazi usaglašavanja novog, jednogodišnjeg ugovora o zakupu Solane “Bajo Sekulić”, uz očekivanje da će ubrzo obezbijediti obnovu infrastrukture i pumpnih postrojenja, saopštio je predsjednik Upravnog odbora, Uroš Andrijašević.

On je kazao da su uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, prošle godine urgentno sprovedene mjere na fizičkoj zaštiti prostora Solane, popravci dijela infrastrukture i sprječavanju krivolova. Rezultati su, kako je dodao, evidentni.

Trenutno smo u fazi usaglašavanja novog, jednogodišnjeg ugovora o zakupu Solane, i uz koordinaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma vjerujem da ćemo ubrzo biti u prilici da, pored fizičke zaštite tog prostora, uz adekvatna finansijska sredstva, obezbijedimo obnovu infrastrukture i pumpnih postrojenja”, rekao je Andrijašević u intervjuu agenciji Mina-business.

On smatra da je neophodno, u što kraćem roku, pokrenuti primarnu djelatnost na Solani – proizvodnju soli, jer je bez tog procesa nemoguće očuvati bogati biodiverzitet na tom prostoru.

Andrijašević je kazao da razvojna komponenta u njihovim planovima i programima upravljanja podrazumijeva novu ponudu i sadržaje u parkovima.

Model privatno-javnog partnerstva u poboljšanju ponude i sadržaja parkova je nešto na čemu stalno insistiram i vjerujem da ćemo uskoro imati novu ponudu u parkovima po tom modelu”, naveo je Andrijašević.

On smatra da se mora unaprijediti ponuda, i na taj način obezbijediti da, pored turista koji prvi put posjećuju nacionalne parkove, obezbijede ponovni dolazak posjetilaca.

Zato ćemo u narednoj godini, u saradnji sa Ministarstvom i Nacionalnom turističkom organizacijom NTO značajno pojačati promotivne aktivnosti, prije svega kroz naše prisustvo na sajmovima turizma, kao što smo u martu učinili u Berlinu”, podsjetio je Andrijašević.

On je najavio da će uskoro imati značajno unaprijeđene ugostiteljske i smještajne kapacitete, prije svega kroz otvaranje restorana na Crnom i Biogradskom jezeru, a takođe i kroz aktivaciju drugih sadržaja, kao što su obnova smještajnih kapaciteta na Biogradskoj gori, revitalizacija Žugića luke u NP Durmitor, preseljenje dijela crnogorskog paviljona sa EXPO Milano 2015. takođe na prostor NP Durmitor i izgradnja Centra za posjetioce na Prokletijama.

Andrijašević je kazao da je bez obzira na rekordnu sezonu i ostvarene prihode u Nacionalnim parkovima u prošloj godini, u trenutku preuzimanja funkcije predsjednika Upravnog odbora, u fazi finalizacije bio Izvještaj o poslovanju NPCG za 2014. godinu, koji je radila Državna revizorska institucija (DRI).

Izvještaj DRI je rezultirao sa čak 53 mjere i preporuke za unaprijeđenje poslovanja.

Većina preporuka DRI je implementirana još u prošloj godini, jer, bez obzira na krajnji rok za njihovu implementaciju, što je šest mjeseci od dostavljanja konačnog Izvještaja, Upravni odbor je na svakoj sjednici ukazivao na potrebu za ubrzanom dinamikom implementacije preporuka”, rekao je Andrijašević.

U predviđenom roku su, kako je dodao, obavijestili DRI o statusu realizacije mjera i preporuka, uz molbu za dodatni rok za implementaciju preostalih preporuka, koji im je odobren, prije svega zbog promjene rukovodne strukture Nacionalnih parkova.

Nakon posljednje sjednice Upravnog odbora, održane početkom ovog mjeseca, procenat implementacije preporuka je na nivou od oko 80 odsto. Međutim, Upravni odbor će i dalje insistirati na punoj primjeni dobijenih preporuka. Ključno dostignuće je uspostavljanje stabilnog koordinacionog mehanizma u upravljanju i rukovođenju NPCG, odnosno stvaranje zdravih osnova za dalje poslovanje”, ocijenio je Andrijašević.

On je podsjetio da su sve nepravilnosti na koje je ukazala DRI ticale upravljanja, odnosno rukovođenja parkovima, samim tim i poslovanja sistema. Svaka aktivnost koja se sprovodi u Nacionalnim parkovima mora biti u vezi sa ukazanim nepravilnostima, i preduzeće je, kako je naveo, na dobrom putu da sve te nepravilnosti ispravi.

Osim toga, aktivnosti Upravnog odbora u prethodnom periodu bile su usmjerene ka unaprijeđenju razvojne komponente zaštićenih područja. To je takođe bio jedan od prvih poteza nove uprave – Upravnog odbora, jer smo u finalnoj fazi izrade petogodišnjih planova upravljanja od menadžmenta preduzeća tražili značajniju zastupljenost razvojne funkcije zaštićenih područja u Planovima upravljanja”, rekao je Andrijašević.

On je, odgovarajući na pitanje mogu li zajedno ići razvoj-valorizacija i stroga zaštita kakvu podrazumijevaju prostori u sklopu Nacionalnih parkova, kazao da je siguran da mogu, i uporedna praksa to pokazuje.

Ne vidim drugačiji način da Nacionalni parkovi u Crnoj Gori budu održiv sistem. Održivi razvoj, kao princip, nam svima mora biti cilj, bez obzira na nivo zaštite određenog prostora. I zaštićeni prostori imaju razvojni potencijal, a ako taj potencijal, kad govorimo o teritoriji Crne Gore pod nacionalnim parkovima, predstavlja blizu osam odsto teritorije zemlje, smatram da ne možemo sebi priuštiti takav luksuz da ne unaprijedimo ponudu i sadržaje tog prostora”, ocijenio je Andrijašević.

Međutim, kako je dodao, takav razvoj se ne može bazirati isključivo na budžetskim subvencijama ili donacijama.

Neophodne su nam investicije, a ključ našeg poslovanja treba da budu sopstveni izvori finansiranja i siguran sam da dominantno na taj način možemo u srednjem roku obezbijediti održivost poslovanja”, naveo je Andrijašević.

On je, odgovarajući na pitanje da li su sprovodili određene mjere štednje u NPCG, s obzirom na neracionalnu potrošnju u određenim segmentima, na koju je svojim Izvještajem za 2014. godinu ukazala DRI, rekao da je to bio jedan od prioriteta u radu.

Međutim, smatram da je jednako važno obezbijediti održivost poslovanja sistema srednjoročno i dugoročno. Podržavam mjere štednje ako su zasnovane na detaljnoj analizi rashoda i ako su opravdane, ali ako treba da budemo upamćeni po pozitivnom rezultatu za jednu godinu, ili kao neko ko je ulaganjem u unaprijeđenje ponude i infrastrukture obezbijedio stabilno poslovanje sistema u dužem roku, bez obzira na trenutni, jednogodišnji saldo – lično bih uvijek izabrao drugu opciju”, objasnio je Andrijašević.

On je kazao da podržava mjere štednje, dok god su one zasnovane na detaljnoj analizi, opravdane i dok ne remete normalno funkcionisanje sistema.

Andrijašević je, govoreći o procesu transformacije NPCG, kazao da bi on trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Zbog svih specifičnosti poslovanja NPCG i upravljanja najosjetljivijim područjima naše zemlje, taj proces nije nimalo jednostavno sprovesti. Ali, uz punu podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, kakvu imamo i uvijek smo imali, siguran sam da ćemo ubrzo izabrati jedan od modela transformacije, i taj proces u kratkom roku završiti. Svakako, ne zavisi sve od nas, imajući u vidu da će biti neophodne i izmjene pojedinih zakona, tako da se nadamo i podršci Skupštine, kao našeg aktuelnog osnivača”, zaključio je Andrijašević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *