Niže plate i otkazi u javnom sektoru, porez na penzije

Dodajte komentar

Smanjenje zarada i otpuštanja radnika u javnom sektoru, smanjenje naknada majkama sa troje djece i zamrzavanje sticanja prava na tu naknadu, kao i oporezivanje i zamrzavanje penzija, neke su od mjera za sanaciju manjka u državnom budžetu koje je predložio bivši ministar finansija Radoje Žugić.

Planirano je i povećanje akciza na gorivo i prodaja koncesije za autoput Bar-Boljare.

Žugić, koji je sada savjetnik premijera Mila Đukanovića, u aprilu je napravio Nacrt plana sanacije koji se sastoji od tri komponente: mjera na prihodnoj i rashodnoj strani i predlog sanacije javnog duga na nivo predložen Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Donošenje plana mjera obaveza je iz Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, u slučaju prekomjernog deficita ili povećanja javnog duga. U toku 2015. godine ostvaren je značajno visok budžetski deficit od 8,1 odsto BDP-a, dok je javni dug dostigao 67,1 odsto BDP-a (iznad kriterijuma iz Mastrihta).

Zbog potrebe finansiranja izgradnje autoputa, očekuje se da će javni dug i ubuduće rasti, do nivoa od 78,5 odsto BDP-a u 2018.

Žugićeve mjere za smanjivanje rashoda podrazumijevaju linearno smanjenje zarada od pet odsto u javnom sektoru (dvije godine zaredom), postepeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru (5-10 odsto godišnje) uz permanentnu preraspodjelu.

Predloženo je i smanjivanje naknade majkama sa troje i više djece i zamrzavanje sticanja tog prava, kao i usklađivanje sa bruto platama u javnom sektoru.

Među mjerama na rashodnoj strani su i oporezivanje penzija od preko 500 eura po stopi od 9 odsto, a administrative po stopi od 12 odsto, zatim linearno smanjenje tekućih izdataka pet odsto (bez bruto plata i socijalnih transfera penzija) i racionalizacija kapitalnog budžeta.

U Nacrtu mjera se navodi da je neophodno početi smanjivati broj zaposlenih u javnom sektoru i iznos za bruto zarade već od 2017. godine.

U 2017. iznos za bruto zarade biće manji u odnosu na planirani u 2016. za 35 miliona eura. Od toga se 20 miliona eura odnosi na smanjenje fonda za bruto zarade, a 15 miliona na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, odnosno oko 2.500 zaposlenih. U 2018. i 2019. godini sredstva za bruto zarade biće manja u odnosu na planirana u 2016. za po 55 miliona eura, od čega se 40 miliona eura odnosi na smanjenje fonda, a 15 miliona na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. U 2020. i 2021. godini sredstva za bruto zarade biće manja u odnosu na planirana u 2016. za po 20 miliona eura.

Navodi se da je sredstva za isplatu prava iz oblasti PIO u 2017. godini neophodno zadržati na nivou planiranih sredstava iz 2016. Za period 2018-2021. sredstva će se planirati na nivou iz 2017, što podrazumijeva zamrzavanje penzija za taj period i svođenje izdataka za isplatu prava iz oblasti penzijskog i inavlidskog osiguranja na nivou od oko 407 miliona eura godišnje (tj. treba smanjiti sredstva iz 2016. godine za sedam miliona eura, jer jedan dio korisnika prava iz oblasti PIO postaju korisnici naknade za majke.)

(Opširnije u dnašnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *