Vujović: Zemljište na Valdanosu mora biti vraćeno starim vlasnicima

Dodajte komentar

Lokalitet Valdanos jedan je od najgorih primjera neuspjele, propale restitucije oduzete imovine u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović, dodajući da to zemljište mora biti vraćeno starim vlasnicima.

Vujović je, na poziv Odbora za pravednu restitucijun, u četvrtak sa savjetnicima posjetio Ulcinj i lokalitet Valdanos.

Cilj ove posjete je, kako je saopšteno iz kabineta Vujovića, bio upoznavanje sa problemima u vezi vraćanja oduzete imovine ranijim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima.

Predsjednik Opštine, Nazif Cungu je sa saradnicima upoznao goste sa ostvarenim rezultatima sadašnje lokalne uprave, naglašavajući potrebu intenzivnije komunikacije lokalne uprave i Vlade, posebno u oblastima prostornog planiranja i finansija.

Činjenica da se 57 odsto teritorije Morskog dobra nalazi u Ulcinju, jasno govori da je taj grad onemogućen da upravlja i raspolaže sopstvenim resursima u cilju vlastitog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Vujović je, kako se dodaje, bio posebno zainteresovan da se na licu mjesta upozna sa problemom restitucije lokaliteta Valdanos i razlozima zbog kojih ova imovina još uvjek nije vraćena ranijim vlasnicima.

Vujović smatra da je lokalitet Valdanos jedan od najgorih primjera neuspjele, propale restitucije oduzete imovine u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su apsurdni razlozi zbog kojih je ta imovina oduzeta ranijim vlasnicima, uz totalno odsustvo planiranja i oblikovanja tadašnjeg javnog interesa.

Po mišljenju Vujovića, jedini način za izlazak iz ove situacije, jeste iniciranje izmjene sadašnjeg izmjenjenog Zakona i vraćanje na izvorni, osnovni zakonski tekst usvojen 2004. godine.

Iz sadašnjeg zakona se, kako je ocijenjeno, moraju ukloniti neustavne i diskriminatorske odredbe, prvenstveno odredbe o izbacivanju iz postupka svih kojima je imovina oduzeta nakon 1968. godine.

Vujović je zaključio da je nesporan interes države za vraćanje oduzete imovine ranijim vlasnicima.

On je kazao da će vraćanjem država napokon biti u prilici da ovo zemljište oporezuje i prihoduje od njegovog ubrzanog privođenja namjeni.

Kada se radi o Valdanosu, samo jedno rješenje je ispravno: Svo zemljište mora biti vraćeno onima od kojih je oduzeto, a jedina namjena ovog prostora mora ostati sadašnja: Rajska maslinada, uređena i obrađena, na ponos Crnoj Gori i trajna ljepota Jadrana, ovdje na njegovim vratima“, istakao je Vujović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *