Ovo su 4 razloga jakog franka

Dodajte komentar

Uprkos rekordno niskoj kamatnoj stopi i intervencijama na deviznom tržištu, švajcarski franak i dalje je precijenjen prema mišljenju švajcarske centralne banke.

Analitičari smatraju da za to postoji nekoliko razloga koji se kriju u samoj Švajcarskoj.

Trenutni kurs franka prema euru iznosi 1,0839 franka dok je kurs prema dolaru na nivou 0,9628 franka.

Ionako snažna švajcarska valuta posebno je ojačala posljednjih mjeseci nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Međutim, status “švajcarca” kao sigurne luke u vremenima nesigurnosti nije jedini razlog njegovog jačanja. Švajcarski analitičari za Blumberg ističu kako su glavni razlog jakog franka – sami Švajcarci.

Grubo govoreći, oko polovine priliva kapitala dolazi od švajcarskih državljana, što znači da oni u velikoj mjeri doprinose jačanju franka“, kaže ekonomska analitičarka banke Kredi svis.

Statistika kaže da njihova domaćinstva drže rekordni udio hartija od vrijednosti denominiranih u franku, čak 70,4 odsto. S druge strane, švajcarskim penzionim fondovima lavovski dio portfelja čini imovina u domaćoj valuti.

Podaci Kredi svisa pokazuju da je takva imovina u drugom tromjesečju zauzimala čak 76,5 posto udjela u portfeljima.

Tu su i dva makroekonomska razloga.

Kamatna stopa na depozite SNB-a iznosi -0,75 odsto i daleko je niža od istovjetne stope Evropske centralne banke.

S druge strane, švajcarska kasa bilježi višak od gotovo 11 odsto, nasuprot prosjeku zemalja koje koriste euro od svega 3,2 odsto.

Svi navedeni razlozi pridonose jakom franku, smatra analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović, ali po njegovom mišljenu, posljednjih nekoliko mjeseci mnogo veći uticaj na kurs ima britanska odluka o napuštanju EU.

Naime, odmah nakon ogromnog skoka kursa franka u januaru 2015. pri čemu je franak postao ekstremno precijenjena valuta, došlo je do postepenog slabljenja u odnosu na evro i većinu ostalih valuta.”

U nedjeljama nakon referenduma došlo je do jačanja franka u odnosu na euro od približno četiri odsto, što je barem za sad zaustavilo trend slabljenja franka koji je trajao godinu i po“, ističe Kokanović.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *