Istraga protiv Googlea u Britaniji

Dodajte komentar

Britanski Competition and Markets Authority (CMA) koji se brine za fair play igru među kompanijama najavio je pokretanje istrage protiv Googlea.

Ono što se Googleu stavlja na teret je zlouporaba položaja tržišnog lidera u mobilnom poslovanju u odnosu na druge kompanije iz istog područja djelovanja.

Termin “u odnosu na druge kompanije ” odnosi se ponajprije na Microsoft i njegovu mobilnu platformu – Windows Phone. Naime, nije nikakva tajna kako Google zadnjih par godina u potpunosti ignoriše Microsoftovu mobilnu platformu čime trenutno umjesto tri, postoje samo dvije dominantne mobilne platforme – Android i iOS.

Ignorisanje se očituje u ne izdavanju ključnih Google aplikacija za Windows Phone, poput Gmaila, Google Mapsa, Google Plusa, YouTubea i dr. Štoviše svojevremeno je Google zabranio Microsoftovu aplikaciju za YouTube što se u neku ruku može smatrati zlouporabom tržišta. Istovremeno Google nema nikakvih problema da redovno nadograđivati dotične aplikacije za konkurentski iOS.

Dodatno ulje na vatru je bacio i nedavni problem oko nemogućnosti korištenja Googleovog email servisa na mobilnim uređajima s Windowsima 10. Uprkos službenom stavu kako nisu namjerno blokirali rad servisa, problem je riješen tek nakon brojnih negativnih komentara nezadovoljnih korisnika.

Za vrijeme istrage CMA neće objavljivati podatke do kuda su došli s istragom. Takođe CMA poziva korisnike da im putem njihove internet stranice prijave kompanije za koje smatraju da zloupotrebljavaju svoj tržišni položaj, ali i da im se jave ukoliko imaju informacije vezano uz slučaj oko Googlea i Windows Phone platforme.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *