Turska poručuje EU: Oslobodite nas viza ili odustajemo od dogovora o migrantima

Dodajte komentar

Evropska unija trebala bi od oktobra turskim državljanima da garantuje slobodno putovanje bez viza ili će Turska odustati od dogovora po kojem bi trebala da zaustavi priliv ilegalnih migranata, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Upitan hoće li stotine hiljada izbjeglica u Turskoj ići u Evropu ako EU ne garantuje bezvizno putovanje od oktobra, on je za izdanje Bilda od ponedjeljka rekao:

Ne želim da govorim o najgorem scenariju – razgovori s EU-om se nastavljaju ali je jasno da će se primijeniti sve tačke ugovora ili ćemo odustati od njega“.

EU usporava rješavanje pitanja bezviznog pristupa Turaka zemljama EU-a – što je glavna nagrada za saradnju Ankare u zaustavljanju migrantskog priliva u Euvopu – zbog spora oko turskog antiterorističkog zakona i represije nakon neuspjelog puča.

Prije nego što prizna liberalizaciju viza, Brisel želi da Turska ublaži antiteroristički zakon. Evropski funkcioner Guenther Oettinger rekao je da ne vidi da će EU Turcima garantovati slobodno putovanje ove godine zbog represije Ankare nakon neuspjelog puča.

Cavusoglu je rekao da bi prema sporazumu svi Turci od oktobra trebali bili oslobođeni viza te dodao: “Ne može biti da mi primjenjujemo sve što je dobro za EU, a da Turska ne dobije ništa zauzvrat“, kazao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *