SDP predao u proceduru izmjene zakona o zaradama: Veće plate ljekarima

Dodajte komentar

Socijaldemokratska partija (SDP) danas će u skupštinsku proceduru predati Predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaradama u javnom sektoru, saopštio je potpredsjednik te stranke Almir Rebronja.

On je podsjetio da su poslanici SDP-a glasali protiv aktuelnog Zakona koji je usvojen prije par mjeseci, zbog toga što njime nije prepoznata potreba značajnijeg uvećanja zarada za ljekare, već skoro isključivo za državne funkcionere.

Našim prijedlogom Zakona ćemo pokušati ispraviti ovu nepravdu i omogućiti da ljekari dobiju makar dio materijalne satisfakcije za težak i krajnje odgovoran posao koji obavljaju, ali ogromna odricanja tokom godina studiranja i usavršavanja”, navodi se u saopštenju Rebronje.

Prema njegovim riječima, ukoliko crnogorsko društvo više vrednuje rad savjetnika generalnog sekretara Vlade od doktora medicine, ljekara specijaliste, ili čak subspecijaliste, onda nema govora o elementarnoj pravednosti i težnji za uspostavljanje pravednog vrijednosnog društvenog sistema.

Takođe, ukoliko bi SDP-ov predlog Zakona bio usvojen, zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) bi imali ista prava kao i njihove kolege iz Vojske Crne Gore ili policijski službenici, čime bi na odgovorajući način bila vrednovana težina i složenost njihovog posla”, precizirao je Rebronja.

Prijedlogom Zakona bi se, kako je naveo, omogućilo da lokalne samouprave same određuju visinu zarada za svoje službenike, kako ne bi dolazili u situaciju da opštinama, koje nemaju sredstava za povećanje zarada za svoje službenike i funkcionere, ta obaveza bude nametnuta sa državnog nivoa.

Povećanje zarada bi se, pojasnio je Rebronja, omogućilo i zaposlenim sa srednjom stručnom spremom u lokalnim javnim preduzećima, „jer su im poslije usvajanja DPS-ovog zakona smanjene zarade“.

“Zbog svih ovih elemenata koji značajno unaprjeđuju postojeće zakonsko rješenje, koje narušava osnovni princip pravednosti, očekujumo podršku svih poslaničkih grupa, budući da se radi o sudbinama hiljada zaposljenih koji pošteno i marljivo obavljaju svoj posao, za koji u ovom trenutku nijesu adekvatno nagrađeni”, zaključio je Rebronja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *