Protest radnika Brodogradilišta: Isplatite otpremnine ili odbijamo remont doka!

Dodajte komentar

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju poručili su ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva Rašku Konjeviću i Ivanu Brajoviću da ubrzaju proceduru isplate otpremnina, u protivnom odbiće remont velikog doka koji je kupila litvanska kompanija.

Veliki dok, nosivosti 33.000 tona u Jadranskom brodogradilištu Bijela, nakon godinu stečaja početkom juna, za 11 miliona eura, dobila je litvanska kompanija AB Vakaru Laivu Gamykla, a na kapiji preduzeća jutros se okupilo oko 100 radnika negodujući zbog neizmerenih otpremnina, iako sredstva od prodaje velikog doka za to postoje, prenosi Radio Jadran.

Predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić rekao je da im je obećano u Vladi da će sva potraživanja radnika Brodogradilišta biti isplaćena od te prodaje.

Dobili smo dvije i po zarade, zimnice, a ono najvažnije, zbog čega smo i štrajkovali prošlog ljeta, otpremnine, nijesmo”, dodao je Krivokapić.

On je kazao da otpremnine nijesu islaćene za 192 radnika i 64 penzionera, što je oko četiri miliona eura.

“Prema našoj informaciji, platu koči ministar finansija Raško Konjević. Traži da se napravi rebalans budžeta da bi se radnicima Brodogradilišta isplatile otpremnine. Ali, ovo nijesu bile pare predviđene budžetom, nego od naše imovine. Ne tražimo da oštetimo budžet Crne Gore, već ono što je obećano i naše”, naveo je Krivokapić.

Radnik Brodograilišta Zoran Jovetić ističe da samo žele da jasno dobiju odgovor šta je problem da bi dobili sopstvene pare.

Ljudi su u teškim finansijskim problemima. Prosječne otpremnine koje bi trebalo da dobijemo iznose oko 14.000 eura po radniku, što je oko 70 odsto predviđenih kolektivnim ugovorom. Bili smo tolerantni svo vrijeme”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, većina radnika je za to da nastavi da radi, a ne da ide na biro, jer i dalje firmu osjećaju kao svoju.

Svaki radnik bi se odazvao pozivu stečajnog upravnika, čak i penzioneri“, navodi Jovetić.

Sredstva od prodaje velikog doka su na računu Brodogradilišta i radnici su skeptični da ako ih prebace u budžet njima će, kako kažu, biti „zakrpljeni“ neki drugi protesti u Crnoj Gori.

Radnici su još poručili da su voljni da rade još godinu za novog vlasnika velikog doka na njegovom remontu, prije plovidbe za Litvaniju. Ne žele protest, već svoj novac, jer svi imaju kredite i obaveze.

Posla u preduzeću će imati najviše još mjesec za desetak radnika na školskom brodu Jadran, zbog se radnici nadaju da će do 1. septembra biti isplaćeni, a njih 190 stečajaca je spremno da tada počne remont.

Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *