Nevjerovatna lansiranja SpaceX raketa (video)

Svemirska kompanija SpaceX je objavila zapanjujuću kolekciju snimaka raketa Falcon 9, lansiranih protekle godine.

Privatna svemirska kompanija SpaceX je objavila zapanjujuću kolekciju snimaka raketa Falcon 9, lansiranih protekle godine.

Na kompilaciji se vide trenuci lansiranja, ponovnog ulaska u orbitu, ali i slijetanja proteklih misija SpaceX-a u usporenom snimku.

SpaceX razvija rakete Falcon 9 koje se mogu višestruko koristiti. Nakon što uspješno dopreme namirnice u svemir, kao npr. na Međunarodnu svemirsku stanicu, raketa se vrati na Zemlju i polako sleti, kako bi se ponovo mogla koristiti.

Privatna svemirska kompanija SpaceX u maju je drugi put uspješno spustila raketu Falcon 9 na okeansku platformu.

Glavni potisnik spušten je na automatsku platformu u ranim jutarnjim satima, devet minuta nakon što je raketa lansirana iz vazdušne baze u Floridi, noseći japanski komunikacijski satelit JCSat-14 u orbitu.

Uspješno automatsko slijetanje rakete na platformu u Atlantiku predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima kompanije Space Exploration Technologies da razvije jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u decembru prošle godine glavni stepen Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *