Možda je stvar u vama: 12 znakova da ste loš radnik

1 komentar

Uvijek postoje bolji i lošiji zaposleni, no šta ako ste grozan radnik? To ne mora da znači da ste lijeni ili nećete uspjeti u poslovnom svijetu nego se možda samo bavite krivim poslom.

No, ako ne želite da budete proglašeni lošim radnikom ovih se osobina hitno morate riješiti.

Ne pazite na tačnost

Dolazite na posao kako vam se prohtje i često kasnite. Usto zaboravljate na rokove koje su vam postavili šefovi i kasnite na poslovne sastanke.

Uvijek imate spremne izgovore

Ne možete uvijek davati izgovore jer ste nesposobni da obavite zadatke koje ste dobili. Nekad radnik treba da prizna da je kriv za svoj neuspjeh.

Ulažete minimum

Radite taman toliko da ne dobijete otkaz. Čim vam poslodavac da neki zahtjevniji zadatak postajete ogorčeni. Svi primijećuju tako lošu radnu etiku.

Volite da ogovarate

Malo tračarenja nije loše, no treba izbjegavati loše, sitničave glasine. Takvi komentari uništavaju reputaciju.

Mislite da ste najpametnija osoba na poslu

Samopouzdanje je dobro, no treba znati granicu. Niko ne voli arogantne kolege.

Ne vjerujete u misiju ili vrijednosti svoje kompanije

Smatrate da su ciljevi vaše kompanije glupi kao i njen izvršni direktor. Možda ste u pravu, ali ako nemate dobro mišljenje o kompaniji u kojoj radite, počnite da tražite novi posao. Ovdje samo trošite vrijeme.

Manje ste produktivni od kolega

Sigurno nisu svi talentovaniji od vas nego se vi manje trudite i ne posvećujete vašim zadacima istu količinu vremena kao i vaše kolege.

Ne slažete sesa kolegama

Moguće je da su svi u kompaniji grozni, no možda ste ipak problem vi…

Redovno se izvinjavate ljudima

Svakodnevno se za nešto izvinjavate kolegama ili šefu. To je ili iritantna navika ili sve čega se primite uprskate.

Uvijek tražite neki izlaz

Odbrojavate minute do kraja radnog vremena i ne želite preuzeti odgovornost. Nije vam stalo do posla niti ste predani onome čime se bavite.

Stalno imate neke zahtjeve

Na poslu treba pregovarati oko plate, satnice, zadataka i beneficija kako ne biste postali nečiji otirač. No, ako stalno nešto zahtijevate, a nemate vidljivih rezultata iza sebe, onda je posljedica loša reputacija.

Nedostaje vam podsticaja

Savršeno vam odgovara biti prosječan. Ne ulažete energiju u ono što radite. Takvi radnici u nekim kompanijama ostanu godinama, no druge ih zamijene nekim tko ima strasti i ne miri se olako sa prosječnošću.

Express

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe ovakvo je 99.9% radne snage u bankama i akademiji bez istrazivaca i u zdravstvenom sistemu (iskusni ljekari) u CG danas…I niko ih nikada nece otpustiti jer se upravo ovakvi traze…Dje nalazite ove besmislene vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *