Brexit se odgađa do 2019.?

Dodajte komentar

Stvaran izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj, piše Sunday Times.

Vlada britanske premijerke Therese May izvijestila je da namjerava da se pozove na članak 50 Lisabonskog sporazuma početkom 2017. Primjena članka otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega određena zemlja napušta Uniju. Ako se članak primijeni početkom 2017. njen stvaran izlazak iz EU-a biće početkom 2019., pojašnjava AFP.

No Sunday Times piše da su britanski ministri upozorili visoke funkcionere finansijskog sektora londonskog Cityja da se primjena članka 50 može ostvariti tek krajem 2017., što bi realizaciju Brexita odgodilo za kraj 2019.

Ministri smatraju da bi se primjena članka mogla odgoditi do jeseni 2017.“, kazao je za Sunday Times izvor iz Cityja koji tvrdi da je o tome razgovarao s dvojicom ministara.

“Oni jednostavno nemaju infrastrukturu za ljude koje bi trebali angažovati” na ovome pitanju, rekao je izvor. “Kažu i da ne znaju koja bi pitanja trebali da postave kada konačno započnu pregovore s Evropom”.

I jedan neimanovani član britanskog kabineta za britanski je list rekao da “izvjesnu prepreku” predstavlja i izborni kalendar Francuske i Njemačke.

Dva kruga francuskih predsjedničkih izbora održavaju se 23. aprila i 7. maja 2017., a savezni izbori u Njemačkoj u jesen 2017.

Nakon referenduma održanog 23. juna na kojemu su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, premijerka May, koja je na toj funkciji naslijedila Davida Camerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu.

No njegov ministar David Davis dosad je uspio angažovati samo polovinu potrebnog osoblja

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *