6 mentalnih trikova koje koriste vrhunski sportisti

Dodajte komentar

Mnogi Olimpijci će vam reći da je uspjeh proizvod njihovog načina razmišljanja i sposobnosti da se ne plaše protivnika i da ne pokleknu pod pritiskom. Svi imaju različite strategije.

Sajt Business Insider pronašao je odgovore u intervjuima medija sa američkim sportistima, a mi dodajemo i neke naše.

Najbolji deo svega toga jeste da bilo ko može da koristi izmijenjene verzije ovih trikova, bilo da žele da ostanu smireni ili da se ispune energijom koja je potrebna za, mali ili veliki, uspjeh.

Majkl Felps vizualizuje plan za svaki scenario

Najuspješniji olimpijac svih vremena, Amerikanac Majkl Felps uvećao je svoju kolekciju olimpijskih medalja za dva zlatna odličja. Felps je pobjedama na 200 metara leptir i u štafeti četiri puta 200 slobodno povećao svoj rekord po broju osvojenih medalja na 25, od kojih su čak 21 zlatne. I tu, možda, nije kraj…

Felps i njegov dugogodišnji trener Bob Bouman pričali su za Washington Post kako izgleda njegova mentalna priprema:
On će tačno osmisliti savršenu trku. I vidjeće je kao da sjedi na tribinama, ali i kao da je u vodi,“ rekao je Bouman i dodao: „A onda će ići kroz scenarije: Šta ako stvari ne krenu kako je planirao?

Bouman dalje objašnjava kako je Felps „programiran“, tako da kada naiđe stresna situacija, on može da izabere jedno od rješenja – plan B, plan C, itd.

Deril Homer (golman) bodri samog sebe

Homer ima 26 godina, golman je, i već je učestvovao na Olimpijskim igrama 2012. godine. Za „Sport Illustrated“ je rekao:
Koristim vrijeme prije meča da ubijedim sebe da sam najbolji i najveći. Slušam neke video snimke Majka Tajsona koji mi podižu energiju i trudim se da se zabavljam, i da se pripremim što bolje za turnir,“ kaže Homer.

Geret Veber-Gejl (plivač) ne razmišlja da će izgubiti

Plivač koji ima 31 godinu, do sada je osvojio dvije zlatne olimpijske medalje.
Kao prvo, nikada ne razmišljam o gubitku. Ako razmišljaš da ćeš izgubiti, vrlo je vjerovatno da ćeš spakovati stvari i otići ranije (sa takmičenja). Drugo, ne razmišljam posebno ni o pobjedi. Uzdam se u pripremu, znam koliko sam sebe dao… Vjerujem u svoje tijelo, u trening, u svog trenera i u svoju mentalnu pripremljenost. Fokusiram se na svoju trku jer znam da ako to ne uradim, neću biti u poziciji da budem dovoljno dobar.“

Alison Feliks (atletičarka) isključuje se iz spoljašnje okoline

Ova američka atletičarka, posebno uspješna u sprinterskim disciplinama, rekla je za „Sports Illustrated“:
Veoma sam fokusirana na svoje trke. Vidjeću sve bliceve i foto-aparate, ali ću biti nesvjesna svega toga. Ne čujem nikakvu buku. Potpuno sam usmjerena na ono što moram da uradim.“

Meditacija – Novak Đoković.

Da bi bio fokusiran na pobjedu i izjbegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vrijeme – meditira. To nije meditacija sa namjerom da se pobjegne od problema, već vizualizacija, objašnjava Novak Đoković za NYTimes i dodaje “Mislim da je vizualizacija veliki dio života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako vjerujem u nju. Vjerujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način.“

Ivana Španović – nevidljivi protivnik

Zamislite – Čitav skok, uključujući i zalet traje šest sekundi. Dakle, za samo šest sekundi Ivana treba da pokaže godine i godine svog rada.

Dok traje trening Ivane Španović, stiče se utisak da ima nekog nevidljivog protivnika pred sobom. Kao da je to borba protiv neke sile, izazova ili osobe. „Uglavnom se borim protiv sebe. Trudim se da probudim u sebi neki „momenat“ koji može da me odvede tamo gdje nisam bila,“ objašnjava Španovićeva u jednom intervjuu za RTS, i dodaje: „ Ako odlaziš na trening potpuno ravnodušan, došao si samo da odradiš, trening će zasigurno biti loš.
Osim toga, i Ivana meditira kako bi se opustila i bila psihički spremna za svaki sledeći izazov.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *