Američki mediji: Rublja ostaje jedna od najjačih valuta na tržištima u razvoju

Dodajte komentar

Ove godine ruska valuta pokazala je „radikalno jačanje“, jer je opstala u uslovima pada cijena nafte, piše „Blumberg“.

Premda je 2015. godine rublja bila među posljednjih pet valuta po svojim pokazateljima, ove godine ruska valuta se plasirala na treće mjesto. U drugom kvartalu ove godine privredna aktivnost Rusije smanjena je za 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazujući na taj način najmanje kvartalno umanjenje od početka 2015. godine.

„Rusku valutu vjerovatno čeka svijetla budućnost, jer trgovci sa optimizmom gledaju na dugoročne perspektive rublje od sredine 2014. godine“, navodi se u članku.

Dok je zarada na tržištu pala ispod nule od Japana do Evrope, Rusija je zahvaljujući osnovnoj stopi od 10,5 odsto postala popularno mjesto za investiranje novca koji je jeftino uzet kao kredit na drugim mjestima.

„Rublja postaje jedna od najboljih valuta na tržištima u razvoju“, rekao je agenciji analitičar kompanije „JP Morgan Čejs“ Sad Sidiki.

Ove godine ruska valuta je ojačala za 14 odsto i tako demonstrirala najbolji pokazatelj među tržištima u razvoju, nakon brazilskog reala i južnoafričkog randa.

„Ovo je radikalno poboljšanje u odnosu na januar“, navodi se u članku.

Globalna trka za prihodom pomogla je rublji da opstane u uslovima pada cijena „crnog zlata“ u ovom kvartalu. Cijena nafte vrste „brent“ je od juna pala za sedam odsto, a rublja je ojačala za skoro jedan procenat, piše „Blumberg“.

Istovremeno su trgovci ove godine ostvarili dobit od 21 odsto, što je drugi najbolji pokazatelj, odmah iza brazilskog reala, među valutama 23 zemlje u razvoju. Mjesečni odnos rublje sa cijenom nafte pao je za 0,5 odsto i to je najniži pokazatelj od juna 2015. godine.

Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *