Dozvolili, pa stopirali radove na Gorici

Dodajte komentar

Preduzeću „Explorer” iz Kolašina, Luke Bulatovića, koje gradi avanturistički park na Gorici, privremeno su zabranjeni dalji radovi, rečeno je “Vijestima” iz PG Biroa.

Rješenje o privremenoj zabrani inspekcija je donijela na zahtjev Glavnog grada.

Namjera Glavnog grada je da kroz izgradnju avanturističkog parka na kvalitetniji način valorizuje potencijale Gorice, ali i da ih istovremeno zaštiti. Iako je želja velikog broja naših sugrađana da što prije dobijemo nove sadržaje na Gorici, htjeli smo prethodno da sagledamo sve aspekte, odnosno da li gradnjom privremenih objekata dovodimo u pitanje ono što je naša primarna potreba, a to je očuvanje životne sredine“, saopšteno je juče “Vijestima” iz Glavnog grada.

Preduzeće „Explorer” je izgradnju parka počelo u maju, uprkos protivljenju dijela javnosti i nevladinog sektora, koji su još tada insistirali na detaljnim podacima, kako bi građani razumjeli o kojim površinama i gabaritima se radi, te o uticaju na životnu sredinu.

Nataša Kovačević iz Green Homea tada je kazala da bi samo tako iz te NVO mogli da se izjasne da li su za realizaciju projekta ili ne.

Iz Glavnog grada, međutim, u to vrijeme od “Exlorera” nije zahtijevana izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, uz obrazloženje da je u pitanju privremeni objekat, za koje takvi elaborati nisu obavezujući.

“Explorer” je u međuvremu skoro završio radove na Gorici – postavljene su platforme na drveću, betonski temelji i podignut objekat u kojem će biti kafić, a Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine je izradu elaborata tražio tek početkom avgusta.

Elaboratom će, između ostalog, biti definisano kako će biti riješen odvod otpadnih voda iz restorana.

Nakon što izradi elaborat, taj dokument ide na javnu raspravu, pa onda nakon nalaza stručne komisije, nadležni iz Sekretarijata za planiranje i uređenja prostora i zaštitu životne sredine treba da daju svoje mišljenje.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Glavnog grada, iz preduzeća “Explorer” su podnijeli zahtjev za izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu u cilju dobijanja kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Vlasnik “Explorera” Luka Bulatović, ranije je najavio da će u projekat izgradnje avanturističkog parka uložiti preko 240.000 eura iz kredita.

Bulatović je član Opštinskog odbora kolašinskog DPS-a, što je navedeno na zvaničnoj stranici te partije.

Odluka o zakupu zemljišta u parkovima donijeta u decembru

Glavni grad je sredinom decembra prošle godine donio Odluku o davanju u zakup zemljišta – parkovskih površina prikupljanjem ponuda, “u cilju unapređenja i očuvanja rekreativnih zona u park šumama”.

Predviđeno je da u zakup budu date lokacije na Zelenici, brdu Ljubović, Koniku – Vrelima ribničkim, Gorici – rekreativna zona, Starom aerodromu, Zlatici, Murtovini. Na tim lokacijama, kako se navodi u Odluci, zakupcima će se omogućiti postavljanje različitih sadržaja: privremenog objekta montažnog karaktera za opremu, kafe bara sa terasom, igraonice za djecu na otvorenom, teretane na otvorenom i drugih sadržaja koji su u funkciji određene lokacije…

Javni poziv za izgradnju avanturističkog parka na Gorici objavljen je u skladu sa decembarskom Odlukom.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *