Šta treba da znate kad prodajete nekretninu

Dodajte komentar

Ukoliko ste odlučili da uđete u ozbiljan posao prodaje kuće ili stana, bilo bi poželjno da se obavijestite šta vi možete da uradite da za svoju imovinu dobijete što povoljniju ponudu.

Bez obzira na to da li ste angažovali neku agenciju za posredovanje ili ne, na vama je, dakle, da odredite cijenu stana, da ga spremite za prezentaciju i da u eventualnim pregovorima postupate racionalno.

Najvažniji utisak o vašem stanu kupci stiču u prvih 30 sekundi. Iz tog razloga veoma je bitno da stan za posjetu bude maksimalno sređen, što podrazumijeva da je uredan, očišćen, provjetren, da su sklonjene sve stvari, obuća, odjeća, kao i sve ostalo sa namještaja, da je što manji broj ukućana  prisutan, a o kućnim ljubimcima da i ne govorimo. Za profesionalan način pripremanja stana za prodaju na zapadu postoji posebna oblast nazvana “Home Staging”, a stručnjaci, koji se njome bave, papreno naplaćuju svoje usluge. Takođe, pazite da ne budete napadni, opširni, kao i da potencijalnog kupca ne opteretite nepotrebnim detaljima i pričama.

Pitanje cijene je uvjek na dnevnom redu. Ako stavite previsoku cijenu, računajući da imate više mjesta za cenjkanje, to može biti pogrešan korak, jer na vaš oglas neće obratiti pažnju pravi kupci, kojima je vaša početna cijena izvan domašaja. Pogrešno je razmišljanje tipa – ja ću prihvatiti i nižu ponudu, jer ta ponuda vjerovatno nikad neće ni stići, pošto ste početnom cijenom rasterali potencijalne kupce. Cijena, koju oglašavate, ne bi smjela da bude veća od 3-5odsto iznad realne cijene u datom trenutku na datom tržištu.

Na svaku eventualnu ponudu ljubazno odgovorite i budite spremni na pregovore. Nemojte se vrijeđati, niti padati u vatru, ako je ponuda neadekvatna, jer svako ima pravo na svoje mišljenje. Možda neko samo testira vaše granice, što ne znači, da se na kraju pregovora, možda baš sa nekim takvim nećete dogovoriti. Ali ukoliko ste grubi ili neljubazni, možete otjerati potencijalnog kupca.

Kad su veća ulaganja u sređivanje stana u pitanju generalno, to se ne preporučuje. U stanu sredite, dotjerajte, popravite, izglancajte, sve što možete uraditi vlastitim rukama ili sa malo ulaganja. Veća ulaganja neće adekvatno popraviti cijjenu vašeg stana, a možda je uopšte neće popraviti. Takođe, sveži radovi izazvaće sumnju kakvu to manu ili nedostatak želite da sakrijete.

Mađutim, kad su ulaz u zgradu, hol, lift  ili druge pristupne prostorije u pitanju, tu bi baš trebali da se potrudite i da ih dovedete u red. Nije rijetkost da kupac neće ni da uđe u stan kad vidi kako je ulaz u zgradu prljav i zapušten.

Niko neće kupiti vaš stan ako ne može sebe da zamisli u tom prostoru. Zato pomozite kupcima, kada vas posjete, da se u vašem stanu osjećaju opušteno i prijatno – skoro kao kod svoje kuće.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *