Rusija više ne zavisi od nafte

Dodajte komentar

Rusija više ne zavisi od nafte i brojevi konačno pokazuju da puls ruske ekonomije “jače kuca”, saglasni su ekonomisti.

Ruski BDP je smanjen za 0,6 odsto u drugom kvartalu, prenosi ruski zavod za statistiku Rostat.

Ovo je napredak u odnosu na 1,2 odsto, koliko je BDP te zemlje pao u prva ti mjeseca ove godine.

Prema riječima, ruskog ministra za razvoj i privredu Alekseja Uljukajeva, ekonomija zemlje će rasti u bliskoj budućnosti, što dokazuje dinamika rasta i u industrijskoj proizvodnji.

Najsporiji rast zabilježen je u junu, od 0,5 odsto, na šta su uticali sezonski faktori, kao što su jeftiniji poljoprivredni proizvodi, ali i smanjenje tražnje za ugljom i gasom.

Ministarstvo finansija predviđa da će ekonomija nastaviti da raste ako se nastave pozitivna kretanja u spoljnom ekonomskom okruženju do kraja godine.

I Blumberg piše, na osnovu ocjena svojih ekonomista, da Rusija konačno izlazi iz svoje najduže recesije u posljednjih 20 godina.

U Rusiji se bolje posluje, raste tražnja za strujom, povećava se obim željezničkog i teretnog prevoza, što omogućava da se tvrdi da puls ruske ekonomije počinje da kuca jače.

I ta agencija navodi pozitivnu dinamiku BDP-a zemlje. Pozitivnu dinamiku pokazuje i obim prevoza željeznice. Za prvih sedam mjeseci rast je iznosio 1,8 procenata u poređenju sa prošlom godinom, a obim prevoza građevinskih materijala je dostigao 19 odsto, navodi agencija.

Kako Rusija sve više usmjerava svoju ekonomiju od izvoza energenata ka poljoprivredi, premijer Dmitrij Medvedev želi da olakša poljoprivrednicima. On je predložio da se smanje troškovi pozajmljivanja za poljoprivrednike u zemlji.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *