Petrovačko šetalište: Kad kilometar asfalta košta sedam miliona

Dodajte komentar

Specijalno tužilaštvo privodi kraju izviđaj u predmetu poznatom kao “Petrovačko šetalište”, koji se već godinama nalazi u fiokama tužilaštva, a kojim je opštinskoj kasi Budve, kako se pretpostavlja, nanijeta višemilionska šteta.

Naime, rekonstrukcija i izgradnja šetališta kraćeg od jednog kilometra u tom poznatom ljetovalištu koštala je skoro sedam miliona eura, iako je predračun za cjelokupan projekat iznosio “svega” 2,4 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Do te cifre došao je tadašnji Sekretarijat za investicije Budve, na čijem čelu je bio Dragan Marović, brat Svetozara Marovića, nakon što je za završne radove na toj promenadi tenderom odredio da je za izvođenje radova na rekonstrukciji šetališta dugog nepunih 900 metara, površine 13.000 kvadrata i uređenju parka potrebno 2.450.000 eura.

Projektom je bila predviđena temeljna rekonstrukcija donjeg i gornjeg stroja šetališta, popločavanje čitave trase novim materijalom. Planirana je bila i rekonstrukcija infrastrukturnih sistema, atmosferska kanalizacija, vodovod, elektroinstalacije, javna rasvjeta. Tender je raspisan još 2008. godine, a radovi su ustupljeni nikšićkoj firmi “Udarnik”.

Radovi su započeti 2009. godine i više puta su obustvaljani jer je Opština Budva kasnila sa isplatom ugovorenih obaveza, koji su se iz godinu u godinu uvećavali. Izgradnja šetališta završena je tek prošle godine, što znači da je za 900 metara popločanog puta bilo potrebno šest godina da se završi.

Da su poslovi bili sumnjivi odmah na startu izgradnje ukazali su i lokalni opozicioni odbornici koji su od tadašnje specijalne tužiteljice Đurđine Ivanović zahtijevali podizanje optužnice protiv tadašnjih čelnika budvanske opštine koji su i ugovorili taj sumnjiv posao.

Zanimljivo je da samo za popločavanje šetalište utrošeno 1.450.000 eura, da je objekat površine 382 kvadrata, koji je u projektu nazvan javni toalet, a sadrži dva poslovna prostora, prostor za plažni mobilijar, javni toalet, natkriveni plato i terasu, utrošeno 274.000 eura.

Nešto jefitniji su bili radovi na hortikulturnom uređenju i izgradnji sistema za navodnjavanje na tom šetalištu, koji su koštali 150.000 eura. U tu cijenu uračunato je i postavljanje mobilijara.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *