Najneobičnija granica na svijetu: Jedna pivnica u dvije države

U pivnici De Birgrens možete uću na jedna vrata iz Holandije, a izaći na druga u Belgiju. U ovoj prodavnici je sve duplo: dva telefona, dvije fiskalne kase…

Ovo je samo jedan primjer najluđe granice na svijetu koja se nalazi u mjestu Barl, 65 kilometara južno od Amsterdama. Granica prolazi kroz ovo mjesto, a pored pomenute pivnice dijeli i kuće , pa čak i spavaće sobe.

Ova granica datira još iz 12. vijeka kada su stalni ratovi i sukobi mijenjali obilježije šta kome pripada. Kada se Belgija odvojila od Holandije 1830. ove neuredne linije su postale granica. Barl ležu u Holandiji ali ima 22 belgijske enklave, koje pak unutar sebe imaju 7 danskih enklava.

Ako ste zbunjeni u Barli imaju sistem koji pomaže. On se sastoji od putokaza na ulici i stubića. Jedni od onih koji koriste ovakvu podjelu su restorani. Kako se fajront razlikuje u dvije zemlje, posle kraja radnog vremena u jednoj stolovi se pomjeraju u drugu zemlju.

Koristi se pravilo ulaznih vrata – tamo gdje se nalaze ulazna vrata se plaća i porez bez obzira u kojoj zemlji je ostatak kuće.

Barli ima sve duplo – gradske vijećnice, crkve i vatrogasce, ali su policijske snage ujedinjene.

 

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *