Croatia osiguranje direktno ulazi na slovenačko tržište

Dodajte komentar

Hrvatska Adris Grupa u vlasništvu Ante Vlahovića i njen osiguravač Croatia osiguranje dobili su dozvolu nadzorne agencije za direktan ulazak na slovenačko tržište osiguranja, piše ljubljanski Dnevnik.

Hrvatski osiguravač odlučio se za samostalan ulazak na tržište, iako ima manjinske vlasničke udjele u najvećim slovenskim kućama Savi Re i Zavarovalnici Triglav.

Mogućnost direktnog ulaska na slovenačko tržište hrvatski osiguravač analizirao je prije nekog vremena.
Spekulisalo se da su procijenili da se direktan ulaz ne isplati ili da su čekali na rasplet sa sticanjem udjela u Savi Re. Da pripremaju plan za direktan ulazak na tržište Slovenije paralelno sa dobijanjem saglasnosti za udio u Savi Re potvrdili su u Adrisu.

To ne mijenja naše planove. Cilj Adris grupe je da postane u svim poslovima, kojima se bavi, pa i u industriji osiguranja, vodeća kompanija u regiji. Namjeravamo to da postignemo kroz organski rast i preuzimanja uspješnih osiguravajućih društava. U konkretnom slučaju, ostajemo dioničari u Save Re i Zavarovalnici Triglav“, naveli su.

Prvu odluku o preuzimanju udjela u Savi Re Hrvati će od AZN-a dobiti krajem avgusta, kada agenciji ističe rok za donošenje odluke o zahtjevu Croatia osiguranja za sticanje 20 posto udjela. U jesen agenciji ističe rok za odluku o zahtjevu za kupovinu 33 posto udjela u Savi Re, koji su AZN-u zajedno uputili i Adris i Croatia osiguranje.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *