Američko poslovanje poguralo dobit Deutsche Telekoma

Dodajte komentar

Američko poslovanje poduprlo je prihode i dobit Deutsche Telekoma u drugom tromjesečju, saopštio je u četvrtak njemački telekomunikacioni div, izdvajajući i ulaganja u mreže u matičnoj Njemačkoj.

U razdoblju od aprila do juna neto prihodi uvećani su 2,2 posto, na 17,8 milijardi eura. Ako se isključi nepovoljan uticaj valutnih kurseva, porasli su 3,9 posto.

U DT-u izdvajaju skok broja klijenata u SAD-u i u matičnoj Njemačkoj, zahvaljujući ulaganjima u mreže, što je po njima rezultiralo stabilizacijom prihoda od usluga u njemačkoj fiksnoj mreži prvi puta od početka liberalizacije telekomunikacionog sektora.

Američko je poslovanje pomoglo i 3,6-postotni rast dobiti prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), na 4,7 milijardi eura. Prilagođena za jednokratne faktore, EBITDA je porasla 8,6 posto i iznosila je 5,46 milijardi eura.

Prilagođena neto dobit skliznula je u drugom tromjesečju 2,2 posto, na 1,05 milijardi eura, što u DT-u objašnjavaju višim iznosima deprecijacije i amortizacije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, povezanim u prvom redu s osavremenjivanjem mreža. Ako se uključe i jednokratni faktori, među kojima se izdvajaju troškovi restrukturiranja, neto dobit smanjena je 12,8 posto, na 621 milion eura.

Njemački je telekomunikacioni div u drugom tromjesečju povećao ulaganja za 3,5 posto, na 2,66 milijardi eura.

Iz DT-a su takođe potvrdili smjernice za cijelu godinu, u kojoj očekuju rast prilagođene EBITDA na oko 21 milijardu eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *