Važnost prve Erdoganove posjete nakon vojnog puča

Dodajte komentar

Vladimir Putin i Redžep Erdogan održali su sastanak u Rusiji i poslali poruke pomirenja između te dvije držav.

Trenutni prioritet je vraćanje odnosa na nivo prije krize“, rekao je Putin.

Odnosi Turske i Rusije naglo su zahladili nakon rušenja ruskog ratnog aviona krajem prošle godine na granici Turske i Sirije.

Rusija je uvela ekonomske sankcije i zabranili su organizovanje turističkih posjeta Turskoj. Putin planira postupno ukidanje sankcija i normalizaciju odnosa. Prema pisanju turskih medija, ekonomske sankcije snažno su pogodile tursku ekonomiju. Izvoz u Rusiju pao je više od 60% u odnosu na prošlu godinu na oko 700 miliona eura u prvoj polovini ove godine.

Osim izvoza, ugroženi su bila i dva velika ekonomska projekta. Turski tok gasovod preko Crnog mora i nuklearna elektrana Akkuyu koju gradi Rosatom u Turskoj. Nakon sastanka, vođe dviju država obećali su nastavak ekonomske saradnje.

Indikativno je da je Erdogan odlučio posjetiti Rusiju kao prvi diplomatski izlet nakon neuspjelog vojnog udara prošlog mjeseca. Turska je ključni saveznik NATO-a, ali ima neke nove prioritete nakon pokušaja puča, a zapadne države još uvijek ne mogu prihvatiti Erdoganov pristup vlasti. Posebno mu zamjeraju čistke nakon neuspjelog puča, uvjeren je bivši švedski diplomata Michael Sahlin.

Ubrzo nakon gušenja vojne pobune, Erdogan je tražio izručenje Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u. Amerikanci traže konkretne dokaze da je protjerani klerik Gulen odgovoran za pokušaj puča, a Erdogan tvrdi da je već dao dovoljno dobre dokaze.

Erdogan zamjera kritike iz NATO-a i EU zbog čistki nakon puča, ali Putin ga ne kritikuje. Štaviše, Putin je bio među prvima koji je javno stao u odbranu Erdogana i njegovog obračuna s pučistima.

Reporterka BBC-a Sarah Rainsford kaže da Rusija pokušava da na bilo koji način iskoristiti ovo zahlađenje odnosa Turske i zapada.

Za pravo savezništvo Moskve i Ankare potrebno je riješiti i neke druge probleme, a prvi na listi moraće biti sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Dok ruska vojska pruža konkretnu podršku sirijskoj vojsci, Turska finansira pobunjenike, a suočavani su i s optužbama da pomažu Islamskoj državi u krijumčarenju nafte.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *