Štiglic: Eurozona mora da se otarasi eura

Dodajte komentar

Odluka da se stvori jedinstvena valuta bez institucija koje bi je štitile, bila je fatalna za eurozonu, rekao je nobelovac i ekonomista Džozef Stiglic (Joseph Stiglitz).

Prema njegovim riječima, eurozona sada mora da se otarasi eura da bi preživjela.

U svojoj knjizi “Euro: Kako zajednička valuta ugrožava budućnost Evrope”, koja će biti objavljena sljedeće nedjelje ekonomista piše da je eurozona imala nedostake otkako je stvorena i da je time predodređena da se uruši, osim ukoliko ne sprovede velike promjene na planu zajedničke valute.

Euro se često opisuje kao dijete iz lošeg braka. Loš brak je kada dvoje ljudi koji nikada nisu trebali da budu zajedno, sklope zavjet koji je navodno neraskidiv. Euro je iz malo komplikovanijeg braka: Riječ je o uniji od 19 različitih zemalja koje su se vezale”, piše u knjizi Stilgic.

Ekonomista kaže da je možda najbolji put ka napretku eurozone “fleksibilan euro”, gdje svaka zemlja članica usvaja svoju verziju te valute.

Fleksibilni euro mogao bi da pomogne zemljama južne Evrope da izvozi više, a uvoze manje, tako bi postigle i trgovinski balans i veću zaposlenost, piše Stiglic, a prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *