Kako „uspjeh preko noći“ zaista izgleda?

Dodajte komentar

BUM! Tako nama izgleda uspjeh nekog brenda, pojedinca ili kompanije. Kao da se desio odjednom, kao da ga je pogodila strijela sreće, pa se pitamo – a kada će nas?

Istina je drugačija. Neko je prolio mnogo suza i znoja, neko je iza sebe ostavio mnogo neprospavanih noći, propalih odnosa, pretrpio mnogo šamara i progutao bezbroj knedli da bi se našao tu gdje jeste.

Primjer broj 1: Grickalice „KIND“

Daniejl Labecki (Daniel Lubetzky) osnivač je i CEO zdravih grickalica „KIND“. Počeo je da radi u industriji prirodne ishrane 1990. godine.

U jednom intervjuu za strane medije je rekao:

“Svuda čujem – vau, „KIND“ to je takav vrtoglavi uspjeh, desio se preko noći! Ali to je nešto najdalje od istine što postoji! Bilo je potrebno 15 godina da brend „KIND“ počne da ide uzlaznom linijom. I mogu da vam kažem da je veoma važno da ako pratite svoje snove, ne odustajete suviše rano… Dosta toga je sreća, ali dosta je i upornost, izdržljivost, sposobnost da se uči iz grešaka i da se sljedećeg puta uradi ispravna stvar. Ali, jednom kada ste sigurni da ste na pravom putu, niko više ne može da vas zaustavi. Nikakva sumnja više ne može da vam se nađe na putu”.

Do sada, prodato je preko milijardu grickalica ovog brenda, širom svijeta.

Primjer broj 2: Pokemon GO

Igru zasnovanu na skupljanju virtuelnih stvorenja u realnosti, stvorile su dvije kompanije – čuveni Nintendo i manje čuven, ali ništa manje važan Niantic. Nastao kao interni startap Googlea, što će se ispostaviti kao jedan od važnijih faktora tehničkog uspjeha aplikacije – omogućio im je da izgrade igru koja ima visokokvalitetne mape i navigaciju.

CEO Niantica, Džon Henke prethodno je osnovao kompaniju Keyhole koju je Google kupio 2004. godine, pomogavši im da izgrade „Google Earth“ i mape kakve poznajemo danas. U intervjuu za Mashable, Henke je izjavio da je ispravno mapiranje bilo ključno za izgradnju Pokemon Go-a:

Dosta nas je radilo na Google mapama i Google Earthu mnogo, mnogo godina, tako da nam je stalo do toga da mape budu dobre“, piše sajt Startit.com

Ovaj sajt dalje piše da njihova prethodna igra iz 2011. godine, Ingress, nije dostigla zapaženi uspjeh, ali im jeste pomogla da izgrade bazu lokacija na kojima se danas mogu naći pokemoni, pokestopovi ili vježbaonica za sve koji žele da treniraju svoje pokemone.

Dakle, stručnjaci su godinama unosili i usavršavali bazu lokacija i ostalih detalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *