Faber: Svi smo na Titaniku, S&P 500 će se prepoloviti

Dodajte komentar

Švajcarski investitor Mark Faber, poznat po svom pesimističnom pogledu na tržišta akcija, kaže da bi indeks Njujorške berze S&P 500 uskoro mogao da izgubi više od polovine svoje vrijednosti.

U intervjuu za televiziju CNBC, Faber je rekao da bi indeks prvo mogao da poraste na 2.300 poena sa sadašnjeg nivoa od 2.182 boda prije nego što se strmoglavi, prenosi portal MarketWatch.

Možda ćemo prvo ići na 2.300 poena, onda bismo imali savršen uzlazni grafikon“, rekao je on, objasnivši da kada linija rasta dostigne maksimum tržište po pravilu ulazi u “raspoloženje medeveda”, odnosno u rasprodaju akcija, tako da posle trenutnog uzlaznog trenda može uslijediti strmi pad.

Taj obrazac, na berzama poznat pod nazivom “megafon” (widening pattern), pojavljuje se u vrijeme velikih volatilnosti u kretanju cijena akcija, koje karakteriše serija intervala sa višom krivuljom rasta i nižim intervalima krivulje pada u dužem vremenskom periodu, tako da praćenje raspona između najviših i najnižih kota na grafikonu formira sliku megafona.

Kada počne pad, indeks S&P 500 će se spustiti na 1.100 poena“, dodao je on.

Faber (70) je poznat po svojoj kritici politike centralne banke i američke ekonomije.

Prema njegovim riječima, štampanje novca centralnih banaka je “recept za pokolj”, koji bi mogao da dovede do toga da se tržištu vrate “petogodišnji kapitalni dobici i onda smo na oko 1.100 poena”.

“Svi smo na Titaniku. Kada stvari počnu da se raspliću buknuće inflacija imovine“, naveo je ovaj švajcarski publicista i urednik publikacije “Mrak, eksplozija i propast” (Gloom, Boom and Doom Report).

Kako navodi MarketWatch, Fabera često kritikuju drugi analitičari, pošto je neuspješno predviđao propast berze svake godine od 2012.

On na to odgovara: “Ima puno ljudi koji me uvjek kritikuju. Prije svega, oni nemaju para. I uvjek im kažem da mi pošalju svoje izvještaje o poslovanju u posljednjih 10-20 godina, pa ćemo se uporediti”.

Faber je postao poznat po tome što je savjetovao svoje klijente da pobjegnu s berze prije kolapsa u oktobru 1987, koji je nazvan “crnim ponedjeljkom na Volstritu”.

Tokom 2.000-ih, takođe je tačno predvidio rast cijena nafte, plemenitih metala i drugih sirovina, kao i rast tržišta u nastajanju, na čelu sa Kinom.

Njegov najveći promašaj je bilo predviđanje o “100-postotnoj šansi” globalne ekonomske recesije 2012. i 2013, u godinama u kojima je međutim zabilježen globalni rast.

Prošle godine, Faber je predvidio vrtoglavi rast cijene zlata od 30 posto u 2015. Međutim, lani su cijene zlata pale za 14 procenata, ali su ove godine skočile za 30 odsto, navodi se u tekstu.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *