Britanija izlskom iz EU gubi 75 milijardi funti

Očuvanje članstva Britanije u jedinstvenom tržištu Evropske unije i nakon izlaska iz evropskog bloka, moglo bi da vrijedi četiri odsto britanske ekonomije, prema izvještaju Instituta za fiskalne studije (IFS).

U odnosu na članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, očuvanje članstva u jedinstvenom tržištu EU moglo bi da vrijedi 4,0 odsto BDP-a, saopštio je institut, a prenosi agencija Rojters.

Taj procenat je, kako prenosi britanski list Independent, jednak 75 milijardi funti u današnjem novcu.

Sa ekonomske tačke gledišta, još uvijek smo suočeni sa nekim izuzetno velikim izborima u smislu naših budućih odnosa sa EU. Postoji velika razlika između ”pristupa” i ”članstva u jedinstvenom tržištu”, izjavio je autor izvještaja IFS-a, Ijan Mičel.

Članstvo će vjerovatno donijeti značajne ekonomske benefite, prije svega za trgovinu uslugama. Međutim, kada Britanija izađe iz EU, članstvo u jedinstvenom tržištu dolazi po cijeni prihvatanja budućih propisa osmišljenih u EU bez učešća Britanije.

To bi moglo da predstavlja ozbiljan problem za neke dijelove sektora finansijskih usluga, smatra Mičel. Jedinstveno tržište je, kako kaže, praktično beznačajno kao koncept, jer svaka članica Svjetske trgovinske organizacije ima pristup EU za plasiranje svog izvoza. Članstvo, međutim, podrazumijeva smanjenje necarinskih barijera, kao što su regulatorna ograničenja, dodaje on.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je prošlog mjeseca izjavio da će Britanija izaći iz jedinstvenog tržišta EU, kao rezultat ishoda referenduma održanog 23. juna i odluke Britanije da izađe iz EU, ali da se britanskoj finansijskoj industriji mora osigurati pristup jedinstvenom tržištu.

Biznis.ba

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za petak, 3. februar

Leave a Reply

Your email address will not be published.