Alta preuzima berzansko poslovanje Addiko banke u Sloveniji

Dodajte komentar

Najveća brokerska kuća u Sloveniji Alta Invest jača svoju poziciju na tržištu. Nakon što je u prošlosti preuzela djelatnosti berznog posredništva Banke Koper, Gorenjske banke i UniCredit Bank, sada će ojačati poziciju preuzimanjem brokerskog odjeljenja Addiko banke.

Za klijente i portfolio kojim upravlja nasljednik bivše Hypo Alpe-Adria-Bank, osim Alte još su još u igri bili slovenačka Ilirika i američki fond Apollo, koji je nedavno preuzeo Novu KBM, piše ljubljanski Dnevnik.

Potencijalne postupke za sticanje djelatnosti berznog posredništva nekih od berzanskih članova ne možemo komentirati“, kazali su u Alti Invest, te dodali da su postavili sebi jasan cilj “da budu najbolji ponuđač investicionih usluga i imaju ulogu konsolidatora kako u brokerskim poslovima, tako i u upravljanju imovinom“.

Koliko kupaca i koliko imovine pod upravljanjem bi kupovinom berzanskog posredništva bivše Hypo banke, koja je nedavno promijenila ime u Addiko banku, Alta Invest stekla nije poznato, a takođe nije poznata ni vrijednost transakcije. Prema ocjeni poznavaoca tržišta koji nije želio da bude imenovan, Alta će pridobiti hiljade klijenata i oko deset miliona eura njihovog portfolija. Prema informacijama Dnevnika, takođe će preuzeti dio zaposlenih.

Alta Grupa, koja uključuje i matičnu kompaniju Altu Invest i društvo za upravljanje fondovima Alta Skladi, imala je kraju prošle godine 92 zaposlenih, imovina pod upravljanjem je iznosila oko 330 miliona, a ukupna imovina svih kupaca više od 2,6 milijardi eura. Alta Grupa upravlja imovinom od oko 60.000 investitora.

Sama berzanska posrednička kuća imala je krajem prošle godine 3,4 miliona eura kapitala, a posredovala je lani približno 158.000 berzanskih poslova u ukupnoj vrijednosti 2,8 milijardi eura.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *