Želiš povišicu? Dođi na vrijeme na posao

Dodajte komentar

Ne tako davno, skoro čitav svijet se rugao grčkim službenicima koji su imali u ugovorima odredbu o stimulaciji od 10% u slučaju ako ujutro na vrijeme dođu na posao.

Ispostavilo se da su i Hrvati imali sličnu stimulaciju.

Boris Lalovac, bivši hrvatski ministar finansija, svojevremeno je javno očajavao nad činjenicom da u sklopu raznih kolektivnih ugovora u državnoj upravi i javnim službama ima čak 367 raznih dodataka na platu.

Međutim, u moru tih nekoliko stotina dodataka na platu, od kojih je većina sasvim opravdana i razumna, dio njih je prilično apsurdan, javnosti je promakao podatak koji je u intervjuu Jutarnjem listu, iznijela nedavno smijenjena direktorka Agencije za komercijalnu delatnost Anita Perković, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, u tom intervjuu je Perkovićeva opsežno obrazlagala zbog čega će tužiti ministra unutrašnjih poslova Vlahu Orepića, pa je govorila i o tome zbog čega i nije baš bila omiljena direktorka Agencije.

Problem je većini bio i novi kolektivni ugovor koji je do mog dolaska garantovao 10 odsto veću platu svima koji su redovno dolazili na posao. Pregovaranjem smo tih 10 odsto učinili varijabilnim dijelom koji je zavisio od mjesečnih prihoda te je taj procenat varirao, zavisno od toga da li je i koliko plan realizovan. Naravno da, kad tome dodate i činjenicu da nisam pristala na povećanje plate, nisam dobila puno pozitivnih poena u situaciji koja je godinama vladala i koja je bila primjerenija nekim drugim vremenima“, rekla je ona.

Hrvatske medije je naravno najviše zanimala ta odredba koja kaže da se radnicima garantuje 10 odsto veća plata ako redovno dolaze na posao, a koja je posle zamijenjena sa “stimulacijom” u slučaju ispunjavanja zacrtanih mjesečnih prihoda kompanije.

Tamošnji mediji podsjećaju da se svijet rugao grčkim činovnicima koji su imali u svojim ugovorima odredbu o stimulaciji od 10 odsto u slučaju ako ujutro na vrijeme dođu na posao, a sada nam je bivša šefica hrvatske državne kompanije otkrila kako je to bila norma i u Hrvatskoj.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *