Putin: Rusiji potrebne čvrste garancije EU za Južni tok

Rusija je svjesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za topotrebne čvrste zakonske garancije Evrope, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sada vidimo i svjesni smo toga da bugarska strana želi da se vrati ovom projektu, ali mi smo pretrpjeli izvjesne gubitke zbog odbijanja evropskih partnera da se realizuje ovaj projekat. Namjere sada nisu dovoljne, već su nam potrebne apsolutno čvrste garancije pravne prirode. Nijedna od njih sada ne postoji”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom, a prenosi ruska agencija Tass.

Putin je naveo i da Rusija namjerava da postepeno ukida ograničenja za turske kompanije, koja su, kako podsjeća ruska agencija, uvedena nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona u novembru prošle godine.

Bugarski premijer Bojko Borisov je prije nekoliko dana izjavio da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, Južnom toku i nuklearnoj centrali Belene, izvijestila je juče njujorška agencija “Blumberg”.

Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

SEEbiz

Check Also

Konferencija: Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom

Konferencija pod nazivom „Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom” održaće se u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *