Ukrajina hoće da pretvori Černobil u solarni park

Ukrajinske vlasti žele da pretvore Černobil, mjesto jedne od najvećih ljudskih i ekoloških katastrofa u istoriji, u ogromni solarni park.

Ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak u toj viziji ima podršku velikih investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Očigledno je da se ovo zemljište ne može koristiti za poljoprivredu“, rekao je on agenciji Frans pres, zbog čega će, kako je objasnio, kupovina terena za solarni park biti prilično jeftina.

Istovremeno “nivo radijacije je veoma opao za posljednjih 30 godina”, dodao je on.

Uspjeh ovog projekta otvorio bi i druge mogućnosti u području koje se smatra jednim od najnezdravijih u Evropi, a Černobil bi tako postao “zona inovacija.”

Posle havarije u nuklearnoj centrali u Černobilu 1986. godine hiljade ljudi je umrlo, a ta zona na sjeveru Ukrajine je ostala bez stanovnika, s izuzetkom nekolicine starih domaćinstava.

Područje oko centrale je za poslednjih 30 godina postepeno prekriveno bujnom šumom

Ukrajina smatra da se oko 6,000 hektara zemljišta sada može ispuniti solarnim panelima koji bi jednog dana proizvodili isto toliko energije kao nekadašnji reaktor u Černobilu.

EBRD je već saopštila da će podržati taj projekat ukoliko Ukrajina nađe investitore za prvu fazu radova koja košta oko milijardu dolara.

Prema Semeraku, interesovanje je već pokazao veliki broj stranih kompanija.

Uz uspješne pregovore, mislim da bi projekat mogao da bude u potpunosti pokrenut iduće godine”, rekao je on.

Ukrajina želi da postane energetski nezavisna od Rusije nakon revolucije kojom je svrgnuta vlast u Kijevu, sukoba ukrajinskih i proruskih snaga i pripajanja Krima Rusiji, podsjeća AFP.

Oko 50 odsto energije još uvjek se proizvodi u nuklearnim centralama, a ostatak u termocentralama, dok solarna energija čini samo jedan odsto.

Ekonomski

Check Also

Zbog pada potrošnje, njemačke banke ograničavaju iznos koji se može držati na računu

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *