Telekom prestigao NIS po dobiti

Dodajte komentar

NIS više nije najuspješnija kompanija u Srbiji. Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre Srbije (APR), koji su dosad objavljeni, posle nekoliko godina vodeće pozicije na listi ovdašnjih preduzeća, ovu naftnu kompaniju sa trona je skinuo „Telekom Srbija”.

Iz finansijskog izvještaja za 2015. godinu vidi se da je neto dobit NIS-a gotovo prepolovljena. Na kraju 2014. godine ona je iznosila 30,56 milijardi dinara. Kraj 2015. godine NIS je dočekao u plusu od 16,10 milijardi dinara. Razlog ovako drastične promjene u bilansima je pad cijene energenata na globalnom tržištu. Sudeći prema kretanju cijene nafte od početka godine (rast od 70 odsto), tokom 2016. godine ovo preduzeće uspjeće da povrati ravnotežu u svojim bilansima.

Na prvo mjesto po ostvarenoj neto dobiti izbio je „Telekom Srbija”, koji je na kraju prošle godine bio u plusu od 16,32 milijarde dinara. Za ovu kompaniju to je nešto manja poslovna dobit nego prethodne godine (16,88 milijardi dinara). Inače, na sajtu APR-a zasad su objavljeni samo redovni godišnji, ali ne i konsolidovani finansijski izvještaji za 2015. godinu. U čemu je razlika između ova dva načina svođenja računa? Konsolidovani finansijski izvještaj, naime, uključuje i zavisna preduzeća u kojima matična firma ima vlasništvo. Konkretno, u slučaju „Telekoma”, u konsolidovani izvještaj ući će i bilansi kompanija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, čiji je „Telekom” vlasnik.

Inače, na sajtu obije firme, već je objavljen konsolidovani finansijski izveštaj NIS-a i „Telekoma”, koji uključuje i zavisna preduzeća. Konsolidovana neto dobit „Telekoma” iznosi 14,67 milijardi dinara, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja pad od 17,6 odsto.

Konsolidovano posmatrano, NIS-ova dobit bila je tek nešto malo manja od „Telekomove” i iznosila 14,60 milijardi dinara.

Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *