5 lekcija koje svaki preduzetnik može naučiti od J.K.Rowling

Dodajte komentar

J.K.Rowling je dama koja je prodala više od 400 miliona primjeraka knjige o mladom čarobnjaku. Zahvaljujući živim opisima, neobičnim likovima i maštovitom radnjom o avanturama mladog Harrya, imala je izvanredan uspjeh. 1986. je diplomirala na univerzitetu Exeter (University of Exeter) te se preselila u London gdje je počela da radi za Amnesty International.

Nakon objavljivanja prvog naslova, osvojila je mnoge nagrade, uključujući British Book Award. U dobi od 51 godine, radi na snimanju filma ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ napisanu prema njenoj noveli. Bogatstvo joj je procijenjeno na milijardu američkih dolara, na 126. je mjestu najbogatijih osoba na svijetu, a često se nalazi na listama najuspješnijih i najuticajnijih ženskih preduzetnica. No, njeni počeci nisu bili lagani. U devedesetima nije imala nešto novca, bila je razvedena, a jedino bogatstvo koje je imala jeste ideja o mladom čarobnjaku koji joj je pomogao da stekne svjetsku slavu.

Nemojte žuriti s predstavljanjem vašeg proizvoda
Sudbina je često ime koje se stavlja u retrospektivu sa izborima koji imaju dramatične posljedice.” Rowling je često naglašavala da iako je bila pisac cijeli svoj život, dugo je čekala dok je predstavila Harry Pottera. Napisala je dvije novele prije nego što je dobila inspiraciju za Harrya, ali je znala da je posao koji je tad uradila dovoljno dobar za predstavljanje. Prije nego što se predstavite javnosti, budite sigurni da ste sigurni da je vaš proizvod dobar i testiran.

Kada imate dobru ideju – ne dozvolite da vam pobjegne
Počinjete da mislite da je sve moguće ako imate dovoljno hrabrosti. Nisam sigurna kako je došla ideja za Harrya Pottera. Putovala sam vozom između Manchestera i Londona i jednostavno se ideja pojavila u mojoj glavi. Provela sam četiri sata razmišljajući kako bi Hogwarts trebalo da izgleda.“ Velike ideje su jako snažne u našim mislima i dolaze kada se najmanje očekuje. Zato se nemojte plašiti da otkrijete svoju ideju cijelom svijetu.

Budite uporni
„Naši izbori otkrivaju puno više od naših sposobnosti.“
Kada je napisala knjigu Harry Potter i Kamen mudraca, J.K. je bila u dosta teškoj finansijskoj situaciji, a njenu knjigu je odbilo 12 izdavačkih kući. No, ona nije odustajala. Uprkos svim promjenama i zastojima, ona je vjerovala u svoj proizvod.

Ne dajte nikome, pa ni sebi da bude prepreka na vašem putu
Kada je napokon pronašla svog izdavača, njen urednik joj je preporučio da nađe stalan posao. J.K. se držala svog sna i nastavila da piše. Vjerovala je da će njena knjiga za djecu biti dovoljno popularna da ju zadrži u toj branši što duže vremena. Sedam nastavaka knjige o malom čarobnjaku rušio je rekorde u prodaji, a knjiga je prevedena na 65 jezika.

Imate unikatnu priliku da doprinesete svijetu
Svako od nas, kroz posao koji radi, ima jedinstvenu priliku da napravi nešto za svijet – kroz proizvode i usluge koji nudi i izmami osmijeh na lice. Rowling je to vidjela u pisanju, pisala je o stvarima o kojima je ona voljela da čita kako bi nasmijala djecu širom svijeta.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *