Pozadina najveće utaje poreza ikad ostaje nepoznata

Dodajte komentar

Ekonomista ovjenčan Nobelovom nagradom Joseph Stiglitz podnio je prošle nedjelje ostavku na mjesto člana povjereništva koje je trebalo da istraži pozadinu skandala “Panamski dokumenti” čime će ta najveća globalna shema utaje poreza u istoriji vjerovatno ostati nerazjašnjena.

Uz Stiglitza, ostavku u sedmeročlanom povjerenstvu dao je i švajcarski antikorupcioni stručnjak Mark Pieth. Obojica su u obrazloženju ostavki navela kako panamska vlada čini sve kako bi ih omela u pokretanju istrage.

“Nevjerovatno je koliko su pokušavali da nas potkopaju“, kazao je Stiglitz, a prenosi Reuters.

Čuveni ekonomista i Pieth pridružili su se povjereništvu koje je trebalo da istraži panamski finansijski i pravni sistem kako bi se doznalo kako je akvokatska kancelarija Mossack Fonseca čak 40 godina mogla da služi klijentima iz cijelog svijeta u otvaranju offshore kompanija.

U aprilu je grupa istraživačkih novinara objavila 11,5 miliona dokumenata koji su procurili iz Mossack Fonsece. Afera je nazvana “Panamski dokumenti“.  Panamski predsjednik Juan Carlos Varela po izbijanju afere je izjavio kako će nezavisno povjereništvo utvrditi stepen pravnih i finansijskih praksi. Na prvom sastanku u junu povjereništvo je zatražilo izvještaj panamske vlade koje na kraju nije dobilo. Stiglitz smatra da je “panamska vlada pod pritiskom ovih koji ostvaruju profit od netransparentnog  finansijskog sistema u Panami“.

Ostalih pet članova najavilo je nastavak rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *