Direktori najvećih britanskih kompanija zaradili prosječno 5,5 miliona funti

Dodajte komentar
Ilustracija

Čelnici najvećih britanskih kompanija zaradili su prošle godine prosječno 5,5 miliona funti, 10 posto više nego godinu dana prije, pa je dodatno povećana ionako ogromna razlika između njihovih i plata prosječnog Britanca.

Prema podacima kompanije High Pay Centre, prosjek vrijednost plata čelnika kompanija iz sastava britanskog berzanskog FTSE 100 indeksa iznosio je lani nešto manje od 4 miliona funti, što je 144 puta više od plate prosječnog Britanca, koja je iznosila 27.600 funti.

Rezultati redovnog izvještaja High Pay Centra objavljeni su samo nekoliko nedjelja nakon što je nova britanska premijerka Theresa May predložila da se smanje ekstremne plate članova uprava kompanija i da bi odluke dioničara o platama direktora trebale biti obvezujuće.

Theresa May istakla je i da postoji “neracionalan, nezdrav i rastući jaz” između plata koje kompanije plaćaju radnicima i njihovim šefovima.

Stefan Stern, direktor High Pay Centra, kazao je da novi izvještaj pokazuje da se ne nazire kraj rastu paketa plata direktora kompanija iz sastava FTSE indeksa.

Podržavamo dva najvažnija prijedloga premijerke: da bi kompanijama trebalo uvesti obvezu izvještavanja o odnosu između plata izvršnih direktora i prosječnog radnika u kompaniji i da bi se u raspravi o platama izvršnih direktora trebao čuti glas radnika“, kazao je Stern.

Sve veća razina plaća članova upravnih odbora izaziva sve češće revolt dioničara, no trenutačno njihovi glasovi nemaju zakonsku snagu, pa ih odbori mogu ignorirati.

U aprilu su investitori u BP-u na glavnoj grupi odbili platni paket od gotovo 14 miliona funti za izvršnog direktora Boba Dudleya, a takvih je slučajeva sve više.

Izvještaj High Pay Centra pokazuje i da se najveći rast plata vodećih direktora bilježi u nekim od najvećih kompanija.

Tako je, recimo, Martin Sorrell, izvršni direktor najveće svjetske oglašavačke grupe WPP, lani najviše zaradio, više od 70 miliona funti.

Inače, među 10 najbolje plaćenih izvršnih direktora nema ni jedne žene, dok su u prosjeku plate izvršnih direktora 129 puta veće od plaće njihovih radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *