Airbnb postao drugi najvrijedniji startup na svijetu

Dodajte komentar

Airbnb je s novom rundom dokapitalizacije dohvatio magičnu granicu od 30 milijardi dolara vrijednosti čime je postao drugi najvredniji startup na svijetu, odmah nakon Ubera.

Kompanija za oglašavanje najma nekretnina prikuplja novih 850 miliona dolara za dalje širenje poslovanja, pokazuju dokumenti na koje se poziva Bloomberg. Dokument o dokapitalizaciji ipak ne otkriva ko su investitori koji su odlučili da finansiraju kompaniju.

Finansijske injekcije

S ovom rundom ukupna vrijednost prikupljenog kapitala penje se na 3,2 milijarde dolara. Airbnb je u junu osigurao kreditnu liniju vrijednu milijardu dolara koju su plasirale četiri velike američke banke – JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America i Morgan Stanley. U julu prošle godine kompanija je privukla 1,6 milijardi dolara dodatnog kapitala, a tada je vrednovana na 25,6 milijardi dolara. No, s ovom zadnjom rundom dokapitalizacije Airbnb je stao odmah do Ubera koji vrijedi oko 68 milijardi dolara.

Nove opcije

Prikupljeni kapital biće iskorišten za dalje širenje poslovanja. Airbnb je prošle nedjelje započeo u Japanu s projektom “community center” koji ustvari funkcioniše kao hotel jer korisnici unajmljuju sobe. Tako se razvija mogućnost da korisnici dobiju više informacija pri planiranju svojih putovanja.

Tako bi u opciji pod nazivom “Iskustva” domaćini dobili mogućnost zarade ako budu svojim gostima neka vrsta turističkih vodiča. No, kompanija se suočava i s pravnim problemima. U San Franciscu, gdje je i sjedište kompanije, gradske vlasti drže Airbnb odgovornim za sprovođenje regulative vezane uz kratkoročni najam nekretnina. U državi New York priprema se zakon koji će spriječiti oglašavanje kratkoročnog najma, čime bi poslovanje Airbnb-a bilo praktično onemogućeno.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *