6 načina da strah od neuspjeha pretvorite u uspjeh

Kad god krenemo u potragu za svojim snovima u nama se javi mali glas koji nam govori da nismo dovoljno jaki, istrajni, pametni, uspješni ili vrijedni uspjeha koji treba da postignemo. Ono što zapravo čujete je vaš strah od neuspjeha. On vas koči i blokira.

Loša vijest je da to ne možete nikada iskorijeniti. Dobra vijest, prema sajtu ’Addicted2success’ jeste da mnogi uspješni ljudi crpe moć i snagu za postizanje velikih ciljeva upravo iz ovakvih situacija.

Evo šest savjeta kako da učinite da strah od neuspjeha prestane da isisava život iz vas i postane vaš pogon za postizanje uspjeha:

Prihvatite sebe

Kada se borite protiv nečega dajete mu moć, a ukoliko pokušate da kontrolišete svoj strah samo ćete ga pojačati. Umjesto toga, kada osjetite svoj strah zatvorite oči i zadubite se unutar sebe. Prestanite da sudite i počnite da osjećate šta se dešava u vašem tijelu i da se preispitujete.

Odvojite se od onoga što se dešava i opservirajte sebe i gdje šta osjećate. Da li osjećate težinu u stomaku, pritisak u glavi ili povišen puls? Radite ovo minut ili dva i počnite sa smirenim prihvatanjem. Polako ćete postati dominantniji i ispumpaćete negativnosti iz sebe. Kažite sebi ’ovo je samo moj strah od neuspjeha’ i moći ćete da nastavite dalje.

Kontrolišite svoje misli

Svi ponekad imamo neke nesvakidašnje, potpuno lude misli koje nam se vrzmaju po glavi, ali ih najčešće zaboravimo zato što su čudne i ne pridajemo im značaj. Nažalost, ne radimo isto sa malo realnojim mislima koje nam uopšte nisu od pomoći.

Sljedeći put kada u važnom trenutku imate bilo koje druge misli, a da nisu pozitivne ili neke korisne koje će vam donijeti uspjeh, samo se prebacite na optimizam. Ne dozvolite da vas sopstveni um odvede u mraćne kutke.

Recite sebi ’Ja to mogu’ i ukoliko počnete da se kolebate pitajte se ’Kako ja to mogu da uradim?’ i ubacite mozak u mod za rješavanje problema, čime ćete ga okupirati i skrenuti pažnju sa loših misli.

Pronađite svoje okidače

Da li su određene situacije vaš okidač za neuspjeh? Da li vas provjeravanje Fejsbuk profila čini uznemirenim jer imate osjećaj da su svi uspješniji od vas? Da li druženje sa određenim ljudima u vama budi osjećaj neuspjeha?

Pronađite obrasce toga šta vas uznemiruje i izbjegavajte te stvari. Ukoliko ne možete odmah da okrenete leđa, polako pokušavajte. Na primer ukoliko posao loše utiče na vas, treba da ga promijenite. Ukoliko ne možete odmah, aktivno radite na pronalaženju novog posla.

Kada preuzmete prvi korak ka sređivanju situacije imaćete osjećaj da kontrolišete situaciju i to će vam dodatno podići samopouzdanje.

Vjerujte u sebe

Jedina stvar koju nikada ne smijete da dopustite da se dogodi jeste da izgubite vjeru u sebe. Odatle kreće put ka dnu. Obratite pažnju na sve stvari koje ste postigli u životu, u ovoj godini ili protekloj nedjelji. Sjetite se koliko vrijedite. Fokusirajte se na ovdje i sada.

Veliki planovi mogu da vas zatrpaju i da učine da se činite sami sebi toliko mali, a planovi nedostižni. Idite korak po korak i postarajte se da budete spremni za svaki naredni.

Cijenite sebe

Pišite ’dnevnik zahvalnosti’. Neka tamo bude vaša oaza mira. Mjesto na kojem ćete zapisivati svoje uspjehe, stvari u kojima ste dobri i one za koje ste zahvalni. Neka vaš dnevnik bude stvar zbog koje ćete čestitati sebi kada god ga prelistate. Kada imate svoj poseban dnevnik bićete u mogućnosti da u kriznim situacijama dobijete dodatnu snagu i samopouzdanje.

Dovodite u pitanje ’znakove’

Nemojte se voditi nekakvim znakovima za koje niste sigurni da uopšte postoje. Nemojte živjeti u bajci i naročito nemojte pustiti druge da vas ubjeđuju u to. Dakle, ukoliko je vaša omiljena kafeterija zatvorena zbog renoviranja, to nije znak da treba da prekinete da pijete kafu. Uputite se u drugu kafeteriju, ko zna šta vas čeka na putu do tamo.

Bizlife

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *